Főoldal > MOZGÁS > 7 tévhit a táplálékkiegészítőkről

7 tévhit a táplálékkiegészítőkről

makrotápanyagmikrotápanyagtáplálék-kiegészítő
0

Írta:

Vannak olyan makro- és mikrotápanyagok, amelyekből nehezen megoldható megfelelő mennyiséget fogyasztani naponta, különösen, ha testépítés vagy diéta miatt ajánlott növelni a mennyiségüket, de fékezni kell a zsír- és a kalóriabevitelt.

Ilyen esetekben jönnek jól a különböző táplálékkiegészítők, így már egy kis fehérjeszelet vagy egyetlen shake elfogyasztásával jóval közelebb kerülhetsz a célodhoz, ráadásul úgy, hogy nem is vittél be annyi kalóriát, mintha klasszikus ételt fogyasztottál volna.

Magának a táplálékkiegészítőnek az ötletét először az űrutazások kezdete során vetették fel, hiszen az űrhajón más étel fogyasztására nem volt lehetőség, mára viszont nagyon népszerűvé vált, mind a fogyni vágyók, mind a testépítők körében. Viszont számos tévhit is kering velük kapcsolatban, amelyek részben a jó, részben a rossz tulajdonságaikat hangsúlyozzák túl a kiegészítőknek. Nézzük, melyek ezek!

Íztelen porok

Először is nem minden táplálékkiegészítő por alakú, vannak különböző szelet és snack formájú termékek is. Másrészt a gyártók ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne csak tápanyagokban gazdag, hanem változatos ízesítésű termékeket dobjanak a piacra, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző ízkombinációt. A legtöbb termék tehát egyáltalán nem íztelen vagy kellemetlen ízű, bár természetesen lehetnek olyanok köztük, amelyek nem igazodnak a személyes ízlésedhez.

Átmeneti megoldás

Gyakori tévhit még, hogy a táplálékkiegészítőt is tartalmazó diéta befejezése után teljesen elveszíti az addigi munka a hatását, tehát visszahízol vagy elveszíted a megszerzett izomzatot. Kutatások kimutatták, hogy ez egyáltalán nem igaz, a kiegészítők használatának abbahagyása után, egészséges életmód folytatása mellett az elért eredmények fenntarthatóak. A különböző kiegészítők egyébként hosszú távon is fogyaszthatók a mindennapokban.

Egészségre ártalmas

Talán a leggyakoribb tévhit a szerekkel kapcsolatban, hogy ártalmasak az egészségre. Ez azonban megfelelő minőségű termékek vásárlása és a pontos adagok betartása esetén egyáltalán nem igaz, ugyanis a táplálékkiegészítők ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, mint a klasszikus élelmiszerek, csak valamilyen tápanyagból koncentrált dózisban. Viszont fontos, hogy olyan táplálékkiegészítőt válassz, amelyek jó minőségű, tiszta alapanyagokból készülnek, és lehetőleg kerüld a hozzáadott cukrot, a pálmaolajat, a túlzásba vitt szója fogyasztást – mivel ez sok élelmiszerünkben megtalálható adalékanyag, ajánlott odafigyelni a pluszban elfogyasztott mennyiségre. Amennyiben pedig valamire érzékeny vagy, érdemes kerülnöd a fogyasztását, például laktózérzékenyként ajánlott hozzáadott laktáz enzimet tartalmazó terméket fogyasztani.

Nem telít

Attól, hogy a táplálékkiegészítők súlyra kevesebbet nyomnak, mint más élelmiszer, amelyben akkora mennyiségű fehérje, rost vagy vitamin található, még nem telítenek kevésbé. Ugyanis a szervezet így is megkapja a megfelelő mennyiségű tápanyagot, elsősorban az izomépítéshez szükséges extra fehérjét.

Csodát tesz

Bár az étrend-kiegészítőknél számos jótékony hatása van, mégsem csodaszerek, nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást, hanem kiegészítik azt. Tehát egyszerűen segítenek abban, hogy be tudd vinni az erőnléti edzésekhez szükséges mennyiségű fehérjét, ásványi anyagot és vitamint, mint például a magnéziumot, folsavat, C-vitamint, illetve az esszenciális aminosavakat.

Gyógyításra alkalmas

Bár számos pozitív hatása van, a betegségek elleni harcot nem lehet felvenni a táplálékkiegészítők segítségével. Legjobb esetben is csak kiegészítő kezelés lehet egy-egy makrotápanyag vagy ásványi anyag bevitelének növelése, és súlyos megbetegedés esetén csakis szakember tanácsára alkalmazzuk a szereket.

Túl izmos leszel

Elsősorban a fehérjeporok ellen szokták bevetni ezt az érvet, de fontos tisztázni, hogy ez nem doppingszer, hanem csak extra fehérjét szolgáltat a szervezetnek, és gazdaságosabb, egyszerűbb és kalóriaszegényebb annál, mintha ugyanazt a mennyiséget például csirkemellből vinnéd be. Ezért ha betartod a megfelelő adagokat, tehát nem iszod mértéktelenül a fehérjeturmixokat, biztosan nem leszel túl izmos tőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X