Főoldal > MOZGÁS > Ez történik a testeddel, ha szünetelteted az edzést

Ez történik a testeddel, ha szünetelteted az edzést

edzésizomizomvesztésmozgássport
0

Írta:

Még a legmotiváltabbak is rákényszerülnek, hogy olykor kihagyjanak egy-két edzést. De vajon mi történik akkor, ha hosszabb időre állsz le a rendszeres testmozgással?

Ha pár napig nincs edzés

Nem nagy dolog. Ha rendszeresen mozogsz, a tested hozzá van szokva az edzéshez, így ekkor a kimaradt napokat a regenerációra fogja fordítani. Az olyan apró sérüléseket tudja ilyenkor helyrehozni, amiket talán észre sem vettél. A rövid ideig tartó pihenés regenerál, és erősíti az izmokat, így sokkal hatékonyabb leszel a következő alkalommal.

Ha egy teljes hétig nincs edzés

Talán egy kicsivel gyöngébbnek érzed már magad. Az izmaid fehérjeszintje csökken, a tested pedig vizet tart vissza. De ami a legfontosabb, hogy már lustának, semmirekellőnek érzed magad. Ha visszatérsz a terembe, valószínűleg nem fogsz észrevenni magadon változást, legfeljebb csak annyit hogy picit lassabban futsz, vagy kevesebb súlyt vagy képes megmozgatni.

Ha pár hétig nincs edzés

A tested most kezd el lecsúszni a lejtőn. Csökken a mitokondriumok száma a szervezetben – ezek azok a mikroszkopikus sejtszervecskék, ami az az izomzat számára az energia előállításáért felelősek. Ilyenkor a kardió az első, amivel újrakezdheted az edzéseket. Több hét után már lehet, hogy a combod izmai égni fognak egy hosszabb lépcsőzés után is – de az állapot visszafordítható, és hamar újra formába tudsz lendülni.

Ha egy teljes hónapig nincs edzés

Az elmúlt időszak összes edzése és fejlődése megy a kukába. A tested elkezd megváltozni, az izmaid aránya csökken, a testzsíré pedig emelkedik. Sőt, a téged ért stresszhatások, melyeket már nem tudsz levezetni sporttal, teljesen megváltoztatják a cirkadián ritmusod, így megváltozhat az éjszakai pihenésed mennyisége és minősége is.

Ha már több hónapja nincs edzés

Az anyagcseréd drasztikusan lelassul. Sokkal kevesebb kalóriát használsz fel, mint azelőtt, valószínűleg úgy érzed, nagyon gyakran és hirtelen leszel fáradt, kimerült. A szíved keményebben küzd minden egyet dobbanásért, a tüdőd pedig sokkal kevesebb oxigénhez jut, mint előtte.

Ha egy teljes éve nincs edzés

Eltekintve a testzsír növekedésétől, a teljes izomvesztéstől, a lelassult anyagcserétől, nagy kockázata van annak, hogy komoly egészségi gondok alakulnak ki nálad, például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, II-es típusú cukorbetegség, álmatlanság és depresszió.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X