Főoldal > MOZGÁS > Helyzetek, amikben inkább ne eddz!

Helyzetek, amikben inkább ne eddz!

betegségedzésmenstruációmozgássport
0

Írta:

Vannak élethelyzetek, amikor akármennyire is rákészültél az edzésre, és minden programodat ehhez igazítottad, jobb ha csak egy-két napra is, de lemondasz a sportról.

Az egészséged a legfontosabb, és ne aggódj, egy-két kihagyott edzés miatt még egész biztosan nem kerül veszélybe az álomalakod.

Erős menstruáció 

Az enyhébb menstruációs görcsöket még enyhítheti is a sport, azonban ha túl erős fájdalmaid vannak, inkább halaszd el az edzést. Valószínűleg egyáltalán nem esne jól a mozgás, ráadásul a hasfájás nagyon gyakran intenzívebb vérzéssel is párosul, aminek különösen nem tesz jót a mozgás. Mivel a sport fokozza a vérkeringést, vérbőséget okozhat, ami ebben az esetben kifejezetten veszélyes lehet.

Láz

Nagyon veszélyes lázas állapotban bármilyen fizikai tevékenységet végezni. Nem véletlen, hogy ilyenkor húz az ágy, hiszen a szervezetet annyira leterheli a kórokozók pusztítása, emiatt pihenésre van szüksége. Felejtsd el az edzést, sőt napokig kerüld az edzőtermet, ha lebetegedtél, ne aggódj, egyébként sem lennél túl hatékony. Koncentrálj inkább a pihenésre, gyógyulásra, regenerációra, hogy újult erővel vethesd bele magad a mozgás adta örömökbe.

39597301 - pregnancy, sport, fitness, people and healthy lifestyle concept - happy pregnant woman exercising on fitball at home

Kialvatlanság

Semmi értelme 4-5 óra alvás után a sportot erőltetni, úgysem tudod megugrani a kitűzött célodat, ráadásul csak még tovább terheled a szervezetedet. Erre nincs hatékonyabb gyógyír, mint az, hogy este időben lefekszel. Mindig az egészségedet tartsd szem előtt, mert különben könnyen lesérülsz, vagy túlhajtod magad. Hidd el, nem éri meg.

Terhesség

Bár nem igaz, hogy terhesség alatt minden sportot kerülni kell, azért orvossal konzultálva egy picit alakítanod kell az edzésterveden, ha áldott állapotba kerültél. Futás helyett inkább sétálj nagyokat, súlyzós, edzőtermi edzések helyett pedig válaszd a jógát, úszást. A hát és a has megerőltetése ilyenkor tilos, mint ahogyan minden olyan sportág is, amelynél fennáll az esés lehetősége (biciklizés, lovaglás, síelés).

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X