Főoldal > MOZGÁS > Superfood: minden, amit tudnod kell róla

Superfood: minden, amit tudnod kell róla

superfoodtáplálékkiegészítő
0

Írta:

A superfood értékes mikrotápanyagokban gazdag élelmiszerforrást jelent, amely különösen hasznos az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott lelkiállapot elérésének szempontjából, tehát a lelki és testi fittséget segíti elő.

A szuperételekben található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és rostok ugyanis hozzásegítik a szervezetet az optimális  működéshez, így ezekkel az ételekkel különösen sokat tehetünk azért, hogy energetikusabbak legyünk és megelőzzük a betegségeket.

Szuperétel vagy nem?

Magát a superfood kifejezést már a huszadik század elején is használták, igazán elterjedtté azonban csak húsz éve vált. A szakemberek azóta is vitatkoznak róla, hogy pontosan melyik élelmiszer is tartozik ebbe a kategóriába. Léteznek szigorúbb szempontok, amely szerint csak hét alapanyag minősül superfoodnak, más kategorizálások megengedőbbek, és ennél jóval több élelmiszert is szuperételként definiálnak.

Miért pont most?

Több kutatás is kimutatta, tehát már tényként kezeljük azt a tényt, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és tápanyagtartalma az utóbbi száz évben csökkent, ennek okai között van a termőtalaj tápanyagtartalmának csökkenése, illetve a túlzott vegyszerhasználat. Ezért sokkal fontosabbá vált az, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek ásványianyag- és vitamintartalma többszöröse az átlagosnál, így a szuperételeknek az utóbbi években kiemelkedően fontos szerepe lett.

A hét szigorúan vett superfood

A szigorúan vett szuperételek közé hét alapanyag tartozik, ezek az alga, a goji bogyó, a maca por, a kakaó, a kókusz, a méhészeti termékek és a kendermag. Az alga különösen a fehérje, és aminosavtartalma miatt fontos, húsz-harminc gramm fedezheti belőle a napi ajánlott fehérjemennyiséget. Ez utóbbi tény miatt ajánlott edzés után fogyasztani, hiszen ekkor különösen fontos a fehérje pótlása az izmok megőrzése, illetve építése szempontjából. A maca por ezzel szemben növeli az állóképességet és a nemi vágyat, a goji bogyó pedig serkenti az agy növekedésihormon-termelő területét, fokozza az erőnlétet, de afrodiziákumként is hat. Ezek az alapanyagok nehezen beszerezhetőek, bár a napi ajánlott bevitelük nem haladja meg az ötven grammot, így is viszonylag drágák. Bioboltokban kaphatóak legtöbbször, illetve egyre több táplálékkiegészítő termék tartalmaz superfoodot.

Itthon is érdemes körülnézni

Az egzotikus alapanyagok mellett vannak olyan hazai alapanyagok is, amelyek kiérdemlik a szuperétel nevet. Ilyen például a csipkebogyó, amely rengeteg C-vitamint tartalmaz, illetve a mandula, amely nemcsak a fogakra és a csontokra, hanem az izmokra is jó hatással van, illetve a testedben lévő szabadgyököket is semlegesíti. Az olyan alapélelmiszereket is szokták szuperételnek hívni, mint a tojás vagy a fekete tea: előbbi a fehérjetartalma miatt, utóbbi pedig azért, mert tele van flavonoidokkal, amelyek szintén a szabadgyökök ellen hatásosak. A zabpehely pedig rosttartalma miatt segít a vércukorszinted szabályozásában, illetve olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a vas vagy a cink.

Szuper, de nem csodaszer

Mindezekkel együtt fontos megjegyezni, hogy a szuperételek fogyasztása egyáltalán nem váltja ki a kiegyensúlyozott étkezést és a rendszeres sportot, tehát csak attól senki ne várjon csodát, hogy naponta megiszik egy bögre fekete teát, rántottát reggelizik, esetleg iszik egy algaturmixot. Viszont hasonlóan a táplálékkiegészítőkhöz, ha rendszeres fogyasztásuk egészséges, változatos étrenddel, megfelelő mennyiségű testmozgással és pihenéssel jár együtt, egészségesebbek és fittebbek leszünk tőlük.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X