Főoldal > MOZGÁS > 6 dolog, amit sose viselj edzés közben

6 dolog, amit sose viselj edzés közben

edzésedzőruhafogyásmozgássportruha
0

Írta:

Nemcsak a munkahelyi prezentáción, az állásinterjún vagy épp egy vizsgán, testmozgáskor is célszerű az eredményhez öltözni. Ugyanis jelentősen befolyásolja a teljesítményed az, hogy mi rajtad van edzés közben.

Ha egy régi sportmelltartót, amely alig tart, vagy akár egy kényelmes pamut pólót viselsz, egészen biztos, hogy nem tudod majd kihozni magadból a maximumot. Az alábbi dolgokat mindenképp hagyd ki az edzős cuccaid közül!

100% pamut ruha

Természetes, hogy a tiszta pamutból készült ruhák a legkényelmesebbek, azonban inkább otthoni öltözetnek, mintsem edzősnek hordd őket. Hogy miért? A pamut szó szerint magába szívja az izzadság minden egyes cseppjét, tehát lényegében olyan, mintha egész edzés alatt egy csuromvizes törölköző lenne rajtad. A nedves ruházatban pedig könnyedén megtelepszenek a baktériumok, főleg, ha sokáig van rajtad. Így akár gombás fertőzésed is lehet tőle. Kizárólag kifejezetten sportoláshoz gyártott ruházatot hordj, amely elvezeti az izzadtságot a testről az anyag felületére, ahonnan az elpárolog.

Túl szűk sportruha

Egyértelmű, hogyha már edzeni jársz, nem akarod takargatni az izmaidat, amelyekre méltán büszke is lehetsz. Azonban a túl szűk sportruházat több kárral jár, nem csupán elismerő pillantásokkal. A cuppanós leggings vagy nadrág akadályoz a mozgásban, ezáltal nem fogsz tudni olyan mélyre guggolni, mint amennyire izmaid engednék. Ezáltal nem abban a tartományban dolgozol majd, ahol a tényleges izommunka folyik. Ráadásul lábgörcsöket is okozhat, vagy ha felsőről van szó, nehezebbé teszi a levegővételt.

Utcai sportcipő

Mindig válassz az alkalomhoz illő sportcipőt: kinti viseletnek utcait, futáshoz futót, illetve benti sportoláshoz a speciális termi változatokat. Figyelj ezek állapotára is, ugyanis, ha már szakadt, vagy más jele van az idővel fellépő károsodásának, nem tartja megfelelően a lábad. Nem ad tartást és nagyobb terhet ró a láb- és a csípő ízületeire. Egy új, megfelelő sportcipő a legjobb befektetés, ha rendszeresen mozogsz.

28598447 - fit young woman box jumping at a crossfit style gym. female athlete is performing box jumps at gym.

Normál melltartó

Sokan azt gondolják, hogy egy pamut melltartó tökéletes az edzéshez is, akárcsak a kinyúlt sportmelltartó. Azonban, ha nincs rendesen tartó, sportoláshoz kifejlesztett melltartód, a melleid ugrálásán kívül hát- és vállfájdalmakat is okozhat. Nem beszélve róla, hogy a melleid megereszkednek.

Ékszer

Ha nem mered az ékszereidet az öltözőszekrénybe tenni, inkább hagyd őket otthon. A nyaklánc intenzív mozgás hatására összegabalyodhat a fülhallgatóddal, de akár az ellipszis tréner karjával is. Súlyzózásnál pedig a gyűrű lesz rossz helyen, jobb esetben csak eldeformálódik, de akár balesetveszélyes is lehet.

Smink

Ha te is azok közé tartozol, akik ki nem lépnek smink nélkül az utcára, az edzőteremmel érdemes kivételt tenni. Izzadás közben piszok és olaj jelenik meg a sminked alatt, amely bőrirritációhoz, pattanásokhoz és mitesszerekhez vezet. Ráadásul ördögi kört okoz, hiszen a pattanásos bőrt csak még több alapozóval lehet lefedni. Ha edzésre mész, nyugodtan menj smink nélkül, esetleg egy könnyű BB krémet tegyél csak fel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X