Főoldal > MOZGÁS > 6 ok, amiért ma bűntudat nélkül kihagyhatod az edzést

6 ok, amiért ma bűntudat nélkül kihagyhatod az edzést

betegségedzésfáradtságmozgás
0

Írta:

Fáradt vagy, elfoglalt, és az esti iszogatás amúgy is csábítóbban hangzik? Remek próbálkozás, de az ehhez hasonló kifogások miatt semmiképp se hagyd ki a mai edzést. Szedd össze magad, és irány a terem!

Azonban vannak olyan okok, amelyek tényleg nyomós érvként szolgálhatnak a pihenőnap(ok) beiktatására. Az orvosok szerint is vannak olyan időszakok az életünkben, amikor a szervezetünknek a mozgás helyett inkább gyógyulásra és pihenésre van szüksége. Most megtudhatod, melyik az a 6 ok, ami tényleg nemcsak kifogás.

1. Köhögsz, vagy nehezen kapsz levegőt

Ha enyhe megfázásos tüneteid vannak, például folyik az orrod vagy kapar a torkod, a testmozgás jó hatással van a keringésedre és segít hamarabb leküzdeni a betegséget. Azonban ilyenkor is fontos, hogy alacsony intenzitású mozgásformát válassz, hogy ne terheld túl a szervezeted. Amennyiben a tünetek a mellkas tájáról jelentkeznek, azaz köhögsz, nehezen veszed a levegőt, az súlyosabb betegségre utal, ilyenkor jobb, ha az edzőterem helyett inkább az ágyban töltöd a napjaid, amíg jobban nem leszel.

2. Alig aludtál, de kora reggeli edzést terveztél

Ne terheld meg avval a szervezeted, hogy a korai edzés miatt megelégedsz 5 óra alvással. Ha keveset alszol, még akkor is, ha mindezt a testmozgás miatt teszed, az több kárt okoz, mint hasznot. A kutatók szerint már egy nap alváshiány károsítja az egészséget, ugyanis nő a stressz- és az étvágyszabályozó hormonok szintje. Ha rendszeres szokássá válik, az már a szív- és az érrendszer egészségét is veszélyezteti. Ha teheted, ütemezd az edzést inkább délutánra vagy estére, különösen, ha későn fekvő típus vagy.

3. Belázasodtál

Ha lázas vagy, akkor a testmozgás garantáltan nem tesz jót. Ugyanis az edzés emeli a belső hőmérsékletet, amely lelassítja a szervezet gyógyító folyamatait. Ha lázad van, fájnak a végtagjaid és a derekad, mindenképp feküdd ki a betegséget.

4. Az izmaid fájnak az előző napi edzésektől

Az izomláz jelezheti a jó munka eredményét, a felépülés még erősebbé tehet. Azonban a makacs fájdalommal végzett ismételt izommunka veszélyeztetheti az eredményt. Lehet, hogy az adott gyakorlatot csak az egyik oldaladra tudod rendesen elvégezni, vagy nem vagy képes a teljes mozgástartományban dolgoztatni az izmaid. Ilyenkor könnyen lesérülhetsz. Pihentesd pár napig a fájó testrészeid, hogy utána ismét teljes erőbedobással erősíthess.

5. Minden mozgás után fáj a térded vagy a lábad

A tartós fájdalom azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Izomrándulás vagy -sérülés is állhat a háttérben, ha nemcsak ideiglenes tünetként jelentkezik a fájdalom. Keress olyan mozgásformát, amelyet fájdalommentesen el tudsz végezni, ha azonban a legkisebb megerőltetés hatására is fennáll, akkor mihamarabb fordulj orvoshoz.

6. Hetek óta kimerült vagy

Nagy különbség van fáradtság és fáradtság között. Ha csak lustának és levertnek érzed magad, az edzés kifejezetten jó hatással lesz rád, ugyanis növeli az energiaszintet és a boldogságért felelős hormonok szintjét. Ha több mint két hete úgy érzed, hogy teljesen lemerült az elemed, akkor látogass el inkább az orvosodhoz az edződ helyett. Lehet, hogy súlyosabb egészségügyi okok állnak a háttérben, mint a pajzsmirigyproblémák vagy a krónikus kimerültség.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X