Főoldal > MOZGÁS > Ez a legjobb öregedésgátló sport a tudósok szerint

Ez a legjobb öregedésgátló sport a tudósok szerint

edzésegészségmozgásöregedéssport
0

Írta:

Rendszeres mozgással és egészséges életmóddal hatásosan vissza lehet verni az idő múlását: a legújabb kutatások pedig azt is kiderítették, hogy melyik sport tud a leginkább fiatalon tartani minket!

Az örök fiatalság sokunk vágyálma – és bár hatásos recept nincsen rá, az biztos, hogy helyes táplálkozással, alkoholmentes és dohányzásmentes, nyugodt és pihentető életmóddal, sok alvással, valamint rendszeres sportolással kevésbé fog meglátszani rajtunk az idő vasfoga.

Egy új felmérés legutóbb pont azt kutatta, hogy vajon melyik az a mozgásforma, mely a leginkább képes kívül-belül fiatalon tartani minket. Az eredmény pedig rendkívül meglepő – ugyanis szó sincs kardió vagy relaxációs mozgásformáról!

Hogy miért? Bár a kardió mozgásformák (biciklizés, futás, rollerezés) tényleg hatékonyan égetik a zsírt és erősítik a szívet, az idő előrehaladtával csak a porcok kopásához és a csontok gyengüléséhez vezetnek, míg a relaxációs sportok (jóga, pilates, bodyart) is csak plusz terhelésnek teszik ki az ízületeinket.

A HIIT, azaz a magas intenzitású intervall edzések ezzel szemben egyenlő arányú mozgást és pihenést biztosítanak a résztvevőnek, akiknek a tréning során egyre csak nő a szervezetük védekezőképessége.

Az igaz, hogy a program segítésével nem lehet olyan nagy mennyiségű izomtömeget fejleszteni, mint mondjuk a cross-fit, kick-boksz vagy TRX edzések során, az azonban igencsak biztató, hogy a kutatás szerint a 18-30 éves korosztálynál +49%-kal erősebb szervezetet, míg a 65-80 éves korcsoportnál +69%-os immunrendszeri gyorsulást tapasztaltak a professzorok.

83350481 - woman athlete exercising with tire

Ezek után te is kíváncsi vagy, hogy pontosan miről is szól a HIIT-program?

Nem másról, mint a pulzusszám növeléséről, mely által a szervezet egyre ellenállóbb lesz minden betegséggel és vírussal szemben. A programot úgy találták ki, hogy egy rövid intenzívebb gyakorlat után (pl. felülések, kitörések, kiugrások) egy rövid pihenő szünetet iktatnak be.

A HIIT-edzésekben egyébként nem csak a „pihenés” a jó, hanem a sportforma időtartalma is: egy ilyen edzés ugyanis csak maximum 30 percig tart, de a szakértők szerint igen eredményes.

Az öregedésgátlás mellett egyébként más jótékony hatása is van a HIIT-programnak: a mozgásforma követői például bizonyítottan gyorsabb anyagcserével, kevesebb testzsír-százalékkal és hajlékonyabb ízületekkel is rendelkeznek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X