Főoldal > MOZGÁS > Miért imádjuk annyira a planket?

Miért imádjuk annyira a planket?

edzésgyakorlatplankplanking
0

Írta:

Az utóbbi években vált igazán népszerű gyakorlattá a plank, amelyet bármilyen eszköz nélkül, szinte bárhol el lehet végezni, és számos módon variálható. Milyen jótékony hatásai vannak a planknek?

Kíméletesen erősíti a core izmokat

Önmagában a planktől nem lesz kockás hasad, de ha egészséges étrend, illetve kardio- és erősítőgyakorlatok is társulnak hozzá, akkor nagyon hatékony. A plank erősíti a core izmokat, és biztonságosabb, kíméletesebb gyakorlat, mint a hasprés, azok számára, akik porckorong problémával vagy hátfájással küzdenek, mert nem igényel gerinchajlítást.

Segíti a jobb testtartást

A plankkel az összes core izom megdolgoztatható, a medenceövtől a vállövig, és ha ezek az izmok erősek, az a testtartásra is jótékonyan hat. Ha a testtartásod egyenes, az megkönnyíti a légzést, és az idegrendszer működésére is jótékonyan hat, akárcsak a belső szervek működésére.

Enyhíti a hátfájást

A jobb testtartásnak köszönhetően a hát, a gerinc, a csigolyák és a szalagok egészségére is pozitív hatással van a plank. Csökkenti az ízületi kopás kockázatát is – ez a korral kialakuló probléma negatív hatással van a mozgékonyságra is.

Javítja a mozgást

A plank minden variációja edzi arra a testet, hogy a hasizmokat használja a stabilitás kialakításához. Így miközben, futsz, úszol, hegyet mászol, stb., sokkal hatékonyabb lesz a mozgásod. Nem a lábaidnak és a karjaidnak kell elvégeznie az összes munkát, így kisebb a kockázata annak, hogy egy izomcsoport túlzott használata miatt sérülés következzen be. Mivel a core izmokat is erősíti, nem csak a hasizmokat, segít, hogy a tested, az izmok együtt, egy egységben dolgozzanak, ne különálló részekként.

Forrás: livestrong.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X