Főoldal > MOZGÁS > Az 5 legnagyobb edzéshiba

Az 5 legnagyobb edzéshiba

edzéshibaedzéstervsúlycsökkentés
0

Írta:

Mi tesz egy súlycsökkentő edzéstervet sikeressé, míg egy másikat sikertelenné? Ennek számos tényezője lehet.

Sok esetben azonban az ok a fenti hibák egyikére vezethető vissza. Ha néhány kiló plusszal küzdesz, és az edzésterved nem eredményes, nézz utána, hogy nem a következő edzéshibák egyikét követed-e el. A Verywell Fit összegyűjtötte ezeket.

Ismétlődő edzések

A rendszeres edzés nagyon jó dolog, de ha fogyni szeretnél, akkor ugyanazon edzés, ugyanazon intenzitással vagy időtartamban, nap, mint nap, nem fog működni. A szervezeted ugyanis alkalmazkodni fog a napi terheléshez, és eléred azt a pontot, amikor ettől már nem fogysz.

Ezt kijavíthatod azzal, ha olyan edzéstervet állítasz fel, amelyben különböző tevékenységek vannak, eltérő intenzitással és eltérő edzéshosszokkal. Például ha általában 40 percet sétálsz, legyen ez heti kétszer az edzésed része, de egyik nap kihívásként sétálj 60-75 percet. A többi napon iktass be egy kerékpáros edzést, egy kis futást, vagy akár HIIT edzést.

Több evéssel kompenzálsz

Ha az edzés rendszeres része a hétköznapjaidnak, különösen, ha minden nap edzel, akkor gyakrabban megéhezhetsz. Ilyenkor megszólalhat egy kis hang, hogy bármit ehetsz, mert ma edzettél. Ez az indok még érthető is lehet, de ha az edzést azért folytatod, mert fogyni szeretnél, akkor nap végén el kell érned a meghatározott kalóriadeficitet. Ezért edzés után ne magas kalóriatartalmú ételekkel próbáld megszüntetni az éhséged.

Ezt kijavíthatod azzal, ha egy szakember, személyi edző vagy dietetikus kiszámolja, mennyi kalóriát kell naponta fogyasztanod, hogy elérd a célod.

Csak egyféle edzést végzel

A jó edzésterv része a kardio edzés, az erősítés és nyújtás is. Ez a kiegyensúlyozott program biztosítja, hogy egészséges és fitt maradj. Ezen kívül mindhárom segít abban is, hogy fogyj. Ha csak egyet vagy kettőt végzel ezekből, nem élvezheted a teljes körű edzésprogram előnyeit.

Mivel a legtöbb súlycsökkentő program valószínűleg kardio edzést tartalmaz, így nem valószínű, hogy ezt kell majd hozzátenned. Ezen kívül szükséged lesz heti 2-3 erősítésre – ha időhiánytól szenvedsz, érdemes köredzéssel próbálkoznod, rövid interval edzésekkel, amelyek erősítést és kardiot is tartalmaznak. Az edzéseidet pedig fejezd be 10-15 perc nyújtással.

Csökkent az aktivitásod az edzésen kívül

Nagyszerű dolog, ha rendszeresen edzel, de az nem jó, ha utána a napod nagy részét a kanapén töltöd. Ha csökkented a fizikai aktivitást az edzésen kívül, az akár olyan is lehet a nap végén, mintha egyáltalán nem mentél volna el edzeni. A napi kalóriaégetés nagy részének érdemes edzésen kívüli fizikai aktivitásból származnia. Ennek része lehet a munkahelyre való séta, a főzés, takarítás, kutyasétáltatás, stb. Amikor ez lecsökken, az anyagcsere is lassul, és nem égetsz el elég kalóriát.

Ha azért csökkentetted le ezt az aktivitást, mert túlzottan kimerülsz az edzéstől, érdemes lehet azt újratervezni, és kellő mennyiségű pihenőnapot tartani, amikor regenerálódhatsz. De olyan is van, hogy nem a fáradtság, hanem inkább a megszokás miatt töltöd az időt a kanapén, a fotelban pihenéssel. Próbáld inkább rávenni magad ilyenkor egy sétára, kertészkedésre, vagy bármilyen szórakoztató aktivitásra.

Túlzásba viszed az étrend-kiegészítőket

Ha edzés után sportitalokkal, energiaszeletekkel tankolsz fel, a kalóriaveszteséget túlzottan pótolhatod. Kérd inkább ki erről is egy szakember, például dietetikus tanácsát, ő tud majd javaslatot adni arra, mit fogyassz edzés előtt és után.

Forrás: verywellfit.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X