Főoldal > MOZGÁS > Miért érdemes rendszeresen sétálni?

Miért érdemes rendszeresen sétálni?

gyaloglássétasétálás
0

Írta:

A gyaloglás nem csak egy módja annak, hogy egyik helyről eljuss a másikra. A séta remek könnyed mozgásforma, ami segít aktív maradni, és a kalóriaégetéshez is hozzájárul.

A szakértők azt javasolják, hogy az egészségünk érdekében legalább heti 30 percet sétáljunk, 5 alkalommal. A Verywell Fit összegyűjtötte, mit érdemes tudni a sétálásról.

A séta segíti a zsírégetést és a fogyást. Ha gyorsabb tempóban sétálsz 45 percnél tovább, elindul a zsírégetés folyamata.

Lehet, hogy nem sétálsz jól? A gyaloglásnak is megvan a helyes módszere: hogy a legtöbbet hozd ki belőle, a karok és lábak megfelelő mozgásán és a helyes testtartáson kell dolgozni.

Megfelelő cipőre van szükség. Szinte bármilyen cipőben lehet sétálni, de a gyaloglást könnyíti a rugalmas, stabil sportcipő.

Kövesd a lépésszámot. Remek motiváló módszer, ha nyomon követed, mennyit sétálsz, függetlenül attól, hogy egy régi lépésszámlálót, a telefonos app-odat vagy egy okosórát használsz. Ha napi 10 ezer lépést megteszel, akkor valószínűleg tudod teljesíteni az ajánlott célt az egészséged érdekében.

Futópadon is sétálhatsz. Ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a parkban sétálj egyet, a futópad is remekül használható gyaloglásra.

Jótékonyan hat az egészségre. Az artritiszben vagy cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a rendszeres séta, legalább 30 perc, hetente öt alkalommal. De számos betegség megelőzésére is javallott sétálni.

Sétálhatsz társasággal is. Nem csak egyedül lehet sétálni: a kutyával való séta jó módja egy gyorsabb, hosszabb gyaloglásnak, míg a barátokkal érdemes időnként kirándulni menned.

Javítja a hangulatod. A séta segíthet oldani a stresszt, javítja a kedved és segít tisztábban gondolkodni. Ha egy parkban, vagy a természetben sétálsz, az még több előnnyel jár a hangulatodra nézve.

A gyaloglás edzés is lehet. Nem kell mindig ugyanúgy sétálni, változtathatsz a gyaloglás sebességén, intenzitásán és a táv hosszán is, hogy egészséged szempontjából még hatékonyabb legyen.

A séta remek módja annak, hogy felfedezd a környéket, ha mindig változtatsz egy kicsit az útvonaladon. Rendszeresítheted a gyaloglást, ha időnként kiváltod vele a tömegközlekedést vagy az autót.

A kikapcsolódás érdekében keress kellemes sétautakat, zöld környezetben, és vidd magaddal a családodat, barátaidat is, és kiránduljatok rendszeresen.

Ha nehéz beiktatnod a sétát a mindennapokban, próbálkozz egy 15 perces sétával az ebédszünetedben, vagy sétálj egy szakaszt hazafele a munkából.

Forrás: verywellfit.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X