Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért sose méregteleníts

5 ok, amiért sose méregteleníts

böjtdiétafehérjebevitelfogyásimmunrendszerkalórialéböjtméregtelenítéstisztítókúrazsírégetés
0

Írta:

Gondolkozol azon, hogy léböjtbe, vagy más méregtelenítő kúrába kezdesz? Ezek a szigorú diéták igen vonzónak tűnnek, a csodás alak reményében.

Ki ne akarna megtisztulni kívül-belül a nagy partik után, de még a fürdőruhaszezon előtt? Ne áltasd magad: bármennyire is csábítónak tűnik, a méregtelenítésnek valójában nincs tudományos alapja.

A kalóriák drasztikus megvonása rövidtávon valóban eredményes lehet, hatására például csökken a vércukor szintje és a derékbőség is. További okokat viszont nem igazán tudunk említeni, ami miatt érdemes vállalni a kőkemény diétát, ellene viszont sokkal több érvet lehet felsorakoztatni.

1. Hosszú távon nem eredményez fogyást

Természetesen a radikális tisztítókúra gyors fogyást eredményez, de jobb, ha tudod, hogy ez egyáltalán nem tartós. Bárki képes pár napig böjtölni, azonban, ahogy vége, még többet is felszedhetünk, mint amennyit leadtunk. Védd a tested a jojózástól, és térj át inkább egészséges, kiegyensúlyozott étrendre.

2. Rossz lesz a közérzeted

Bármilyen méregtelenítő kúra mellett is teszed le a voksod, az biztos, hogy radikálisan megvonod a szervezetedtől a zsírt és a fehérjét. Ez azonban komoly probléma, mivel ezeket a szervezet neurotranszmitterként hasznosítja, biztosítva a kiegyensúlyozott, jó közérzetet. Ráadásul a kalóriák drasztikus csökkentése az energiádat is elvonja.

3. Izmot vesztesz

A minimális fehérjebevitel másik hátránya, hogy az izomtömegből is vesztesz. Egy hetes tisztítókúrával naponta fél kiló izomtól búcsúzhatsz el, ami egy hét alatt 3,5 kg izomveszteséget jelent. A méregtelenítés után pedig mindez zsírként jön vissza.

4. Valójában nem méregteleníted a szervezeted

A tisztítás hívei azt állítják, hogy egy kúra alatt az összes méreganyag távozik a szervezetből. Az igazság azonban az, hogy a szervezet önmaga, segítség nélkül képes ellátni a méregtelenítés feladatát. A máj és a vesék eltávolítják a felesleges- és a méreganyagokat. Hogyan segíthetsz a testednek, hogy megfelelően működjön? Szimplán egészséges étkezéssel. Egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat és sovány fehérjét, emellett kerüld a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket.

5. Rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon

Már egy csupán három napig tartó gyümölcs és/vagy zöldséglé nagyjából 10.000 Ft-ba kerül (fajtától, márkától függően). És igen, mindez csak három napra való adag. Gondolj bele, hogy mennyi finom reform élelmiszert vehetnél ugyanebből a pénzből. Felesleges mindjárt úgy kezdeni az évet, hogy anyagilag leégsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X