Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 szokás, amiről azt gondoljuk, hogy rossz, pedig nem

8 szokás, amiről azt gondoljuk, hogy rossz, pedig nem

alvásbőrétkezésfájdalomkávénapozásszokástévhit
0

Írta:

Ezekről a szokásokról azt hinnénk, hogy rosszak, pedig annyira mégsem azok!

1. Piszkos bőr

Ma a túlzott tisztaságra törekvés korszakát éljük, minden második reklámban a bőrünkön lévő mindenféle kosz és baktérium elpusztítását hangsúlyozzák. Felejtsd el! Senki nem mondta, hogy dagonyázz a sárban, de a piszok segíthet féken tartani az allergiás és asztmás tüneteket, mert fokozza az immunrendszer védekezőképességét. Az Iowa Egyetem kutatói felfedezték, hogy akik a kórokozókkal mielőbb találkoztak, például több nagyobb testvér esetén vagy, akik farmon nőttek fel, vagy betegápolással foglalkoztak sokkal kisebb számban voltak asztmásak.

rossz3.jpg ()

2. Kávéfogyasztás

Sokan azt gondolják, hogy kávéfogyasztás ártalmas (vagy egy rossz szokás, amitől nem tudnak szabadulni) – pedig a Beller Táplálkozási Intézet elnöke szerint a kávé védelmet nyújthat különböző betegségek ellen. Összefüggést találtak ugyanis a kávéfogyasztás és az öregkori hanyatlás, a cukorbetegség, valamint a méh-, és a mellrák kockázatának csökkenésében. Persze ha nem okoz mellékhatást – mint például a szorongás, álmatlanság, szabálytalan szívverés vagy jóindulatú csomó a mellben – ilyenkor természetesen nem szabad kávét inni, minden egyéb esetben nyugodtan.

3. Cukorfogyasztás

Azt gondoljuk, hogy általában minden cukor rossz, de ez nem így van. Cukor van a gyümölcsökben is (gyümölcscukor), ráadásul a lédús finomságoknak van egy nagy előnyük: tele vannak rosttal. A rost lassítja a cukor felszívódását, ráadásul magas az antioxidáns tartalmuk is. De azt nem árt tudni, hogy a gyümölcslékre mindez nem igaz!

4. Fájdalom érzése

A fájdalmat lehetőség szerint elkerüljük, de kutatók szerint mégis van pszichológiai előnye. Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy azért keressük a fizikai fájdalmat, hogy megszabaduljunk a szégyenérzettől vagy bűntudattól – és ez működik. Kutatásuk során a résztvevők jéghideg vízbe tették kezüket, mialatt olyan dolgot kellett felidézniük, amire nem voltak büszkék. A fájdalmat követően kevésbé érezték magukat bűnösnek.

5. Szunyókálás

A napközbeni szunyókálás nem azt jelenti, hogy lusták lennénk, vagy rosszul aludtunk éjszaka, sokkal inkább a hosszabb élet záloga – állítják olasz kutatók. Több idős, százesztendős embert kérdeztek meg, akik mind azt vallották, hogy délután ledőlnek egy kicsit, és sosem volt problémájuk az elalvással. Tehát az alvás minősége, mennyisége és az alvási szokásaink nagyban befolyásolják, hogy meddig élünk.

rossz2.jpg ()

6. Magas sarkú cipő viselése

Ausztrál kutatók szerint nem a magas sarokkal van a probléma, sokkal inkább a szűk és a lábra nem jól illeszkedő cipővel. Kutatásaik során megfigyelték, hogy az ilyen lábbelit viselő nők között annak volt problémája, akinek szűk vagy rövid volt a cipője, tehát nyomta a lábát. Ennek ellenére a 2,5 centis saroknál nem érdemes magasabbat viselni.

7. Vörös húsok fogyasztása

Sokan azért nem fogyasztanak vörös húsokat, mert úgy tartják, hogy egészségtelenek. Egy tanulmány szerint azonban az a nem mindegy, hogy az állatot hol tartják. A farmon nevelkedő állatok húsában kevesebb a telített zsírsav és a koleszterin és néhány esetben magasabb a húsuk omega-3 zsírsavtartalma, mint a lazacnak.

8. Napozás

Bár az UV sugárzás fokozza a bőrrák kockázatát, a napozásnak van jó oldala is. Segít a depresszió elleni harcban, segíti a D-vitamin termelődését, és megóvhat bennünket néhány krónikus betegségtől. Egy német kutatásban összegyűjtötték a napozás pozitív és negatív hatásait. És míg a nap elleni védelem a bőrrák szempontjából fontos, a D-vitamin termelődése segít megóvni bennünket néhány rákfajtától, csont- és immunbetegségtől, magas vérnyomástól, szív- és érrendszeri megbetegedéstől, stb. Tehát napra menni szükséges, csak gondoskodjunk a megfelelő védelemről.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X