Nyugodtan egyél többet ebből az öt tuti ételből!
1. Brokkoli
A brokkoli tulajdonképpen felülmúlja az összes többi ételt rákellenes hatása miatt. Erőteljes fitoösszetevőinek köszönhetően nem csak semlegesíti a rákot okozó anyagokat, de stimulálja a nem mérgezett enzimeket, melyek segítenek a szervezetnek megszabadulni a daganatot okozó és más káros méreganyagoktól. A brokkoliban található összetevők hatásosak a mell-, petefészek-, és méhnyakrák kockázatának csökkentésében. Folsav tartalma a kisbabát váró nők egyik fontos tápanyaga, ezenkívül tanulmányok bizonyították, hogy a folsav a depresszió leküzdésében is segítségünkre van. Természetes vízhajtóként pedig a dagadt, vizesedett láb és a vizelettartási problémák hatásos ellenszere. A finom zöld növényben megtalálható a C-, K- és A-vitamin, de magas a magnézium-, kálium- és kalciumtartalma is.
2. Hagyma
A hagyma gyulladáscsökkentő, antibakterális, és vérhígító hatású. Krómban, C-vitaminban és étkezési rostokban gazdag, de megtalálható benne a mangán, B6-vitamin, kálium és folsav is. Hatásos a daganatok, ízületi gyulladás megelőzésében, de az asztma és lázas megbetegedésekre is hatékonyan alkalmazzák. Nőknél a menopauza idején hatásos a csontritkulás ellen, mivel megvédi a csontokat a csontlebontó sejtektől. A brokkolihoz hasonlóan a mellrák kockázatát 25, míg a petefészek daganat kockázatát 73 százalékkal képes csökkenteni.
3. Leveles zöldségek
A káposzta, a spenót, a torma, a karalábé, kelkáposzta gazdag K-, A-, és C-vitaminban, kalciumban, káliumban és béta-karotinban is. Kampferol tartalmának köszönhetően csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A spenót vastartalma magas, amely az immunrendszert védi, segít a szervezet energiájának fenntartásában – főként nőknél elengedhetetlen a vas pótlása.
A sötétzöld levelű zöldségek magnéziumban is gazdagok – ez az ásványi anyag az izmok megfelelő működésében, a vérnyomás szinten tartásában és a stressz felszámolásában játszik fontos szerepet. Egy friss kutatás szerint a migrénes fejfájás kialakulását is csökkenti, valamint a depresszió ellen is hatásos.
4. Babfélék, hüvelyesek
Mindegy melyik babfélét választod, mindegyik gazdag tápanyagokban, főként foszforban, rostokban, fehérjében, vasban, magnéziumban és káliumban, ráadásul bizonyítottan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a mellrákot, valamint a magas vérnyomást. Magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést és csökkentik a rossz koleszterinszintet (LDL). A kálium a sejtépítés, a csontsűrűség, valamint az izmok és idegek működése szempontjából fontos. A hüvelyesekben megtalálható triptofan egy nélkülözhetetlen aminosav, amely az agy szerotonin szintjét emeli és az étvágyat szabályozza.
5. Lazac
A D-vitaminban, fehérjében, omega-3 zsírsavban és vasban gazdag lazac nemcsak finom, de nagyon egészséges is. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, így a csontritkulás egyik fontos ellenszere. Újabb kutatások arra is rámutattak, hogy a D-vitamin hiány a depresszió és a szklerózis multiplex előfordulásában is szerepet játszik – mindkettő kialakulása a nők esetében gyakoribb. A depresszió leküzdésében a lazacban megtalálható omega-3 zsírsav is fontos szerepet játszik.
Fotó: Profimedia – Red Dot