Főoldal > EGÉSZSÉG > Pótold a vitaminokat tökmaggal!

Pótold a vitaminokat tökmaggal!

ásványi anyagdiétaétkezésolajos magtáplálkozástökmagtökmagolajvitamin
0

Írta:

A tökmag magas vitamin,- és ásványi anyag tartalmánál fogva igen hasznos a szervezeted számára. Sőt, ez igaz általánosságban is az olajos magvakra. Télen kifejezetten jól jön minden plusz vitamin, és még a betegségek ellen is védelmet nyújt.

Már az indiánok is termesztették

Őshazája Dél-, és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken a tökmagot. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricával. A népi gyógyászatban kivívta magának a helyet, ez annak is köszönhető, hogy már régen is kiváló csemegének számított.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A tökmagok természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6 vitamint, valamint folsavban, C-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben, és szelénben is bővelkedik.

47434352 - pumpkin with seeds

Védi a szívet

A tökmag rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, és az érrendszert is védelmezi. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, támogatva a vérerek egészségét. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenned, egy hónapon keresztül. De talán egy zöldségnek, gyümölcsnek sincs akkora szerepe a férfiak számára, mint a tökmagnak. Ennek oka, hogy kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai vannak, köztük a Delta-7 fitoszterol, ami védi az erősebbik nemet a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben.

Mindenhogy finom

A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Alacsony a szénhidráttartama, magas a fehérje- és a zsírtartalma, és esszenciális zsírsavakban is gazdag. Kiváló élelmi rostnak minősül, és bárhogy fogyaszthatod, mindenhogy finom. Nyersen, pirítva vagy kevés sóval közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe, salátákba, joghurtba, müzliben, mindenhol megállja a helyét. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is segíteni tud.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.