Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testeddel, ha nem eszel elég gyümölcsöt és zöldséget

Ez történik a testeddel, ha nem eszel elég gyümölcsöt és zöldséget

diétaegészségegészséges étrendegészséges táplálkozásétrendgyümölcszöldség
0

Írta:

Bár a nyári zöldségek, gyümölcsök szezonja lassan lejár, fontos, hogy tudd: a továbbiakban is erősen ajánlott fogyasztani ezekből a csodatáplálékokból. Többek között a következők történhetnek a testeddel, ha nem eszel belőlük eleget.

1. Vitamin –és ásványianyag-hiányos lehetsz

Köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványianyagot – miért fosztanád meg magad tőlük? Egy teszt szerint az amerikaiaknak csak a 11 százaléka eszik elegendő mennyiséget ezekből a csodaételekből, te is igyekezz inkább őket utánozni, mint a többséget. A szakértők szerint (az egészség javítása és fenntartása érdekében) naponta háromszor ajánlott a zöldség és kétszer a gyümölcs fogyasztása.

82654547 - female hand cut onion rustic kitchen table

2. Emésztési problémákban szenvedhetsz

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának hiányával több lehet a gyomorsavad, de a székrekedés és az aranyér kialakulásának esélyét is drasztikusan megnöveled! Hogy miért? A bennük található cellulóz segít a széklet nagyságának és állagának optimális fenntartásában, míg a magas rosttartalmuk a székrekedés megelőzésében és enyhítésében játszik fontos szerepet. Ha nem akarsz magadnak kellemetlen perceket a mosdóban, fogyassz minél többet belőlük!

3. Növeled a rák kialakulásának kockázatát

Az Amerikai Endrokrinológiai Központ véleménye szerint egy élelmiszer sem jelent hatékony megoldás a rák ellen – azonban a növényi alapú étrendek (tehát a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diéták) enyhítik a daganatos betegségek rizikóját. Ez annak köszönhető, hogy sok vitamin és ásványi anyag természetes formában csak növényi táplálékokban lelhető fel.

4.  Felszedhetsz egy kis felesleget

Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása helyett valószínűleg magasabb zsír-és kalóriatartalmú ételeket eszel – ez pedig pluszkilókhoz vezethet! A kutatások szerint a növényi alapú ételektől viszont nem lehet meg meghízni, hiszen magas rost– és alacsony kalóriatartalmúak.

71963468 - top view of a beautiful woman on the sofa eating a healthy salade

5. Növeled a diabéteszre való esélyeidet

Az előző pontból, azaz a súlyfelesleg növekedéséből kiindulva a cukorbetegségre való hajlamod is megnövekszik, holott a gyümölcsök és a zöldségek kitűnő ellenszerei a 2-es típusú diabétesznek! A nektarin, az őszibarack, az áfonya, az eper, a cseresznye, a narancs, a körte, a kiwi és az alma például az édes ízük ellenére is alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, tehát rendszeres fogyasztásuk erősen ajánlott mindenki számára.

6. Könnyen depresszióssá válhatsz

A legfrissebb kutatások közvetlen összefüggést találtak a depresszió és az egészséges étkezés között. Egy spanyol professzor szerint minél többet eszünk zöldségeket és gyümölcsöket, annál kevesebb mentális problémával kell megbirkóznunk életünk során – ez pedig nagyban köszönhető a csodaélelmiszerekben található vitaminoknak és ásványi anyagoknak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X