Főoldal > DIÉTA > Étkezz karácsonykor is vitamindúsan!

Étkezz karácsonykor is vitamindúsan!

datolyadióegészséges hozzávalóhalhozzávalókarácsonyi menümák
0

Írta:

A karácsonynak csak a tévhitek szerint kell a túlevésről, a gyomorbajokról és a plusz kilókról szólnia. Az ünnepi menüt úgy is összeállíthatod, hogy az nem csak finom, de egészséges is legyen, és ehhez a kedvenc alapanyagaidat sem kell nélkülözni.

Hal

A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A tengeri ikrában sok a C-vitamin is. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Ezek csecsemőkortól egészen az idős korig fontosak a szervezetnek, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyvernek bizonyulnak.

Mák

A mák híres a magas kalciumtartalmáról, de sok benne az E- és a B-vitamin is. A kalcium hozzájárul a csont- és a fogképzéshez, az ideg- és szívműködéshez, valamint a vérképzéshez is. A mák olajában lévő foszfor segíti a hatékonyabb kalcium-felszívódást, de van benne kálium, magnézium, cink, mangán, valamint megtalálható benne a vas is. Az olajos magvak vastartalma általában igen magas, a mákban is nagy mennyiségben van jelen ez az ásványi anyag. Amennyiben nem jutna elég vashoz a szervezeted, hajlamosabb lennél a fertőzésekre, így ezek ellen is véd. A mákszem olajtartalma 30-50 százalék attól függően, hogy hidegen vagy melegen sajtolják, de kedvező telítetlen zsírsav-összetétele miatt az olívaolajhoz hasonlítják, ami pedig már alapból nyerő.

, Image: 168399217, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Datolya

A datolya javítja az ember erőnlétét és állóképességét, csökkenti a stresszt, és az idegességet csökkenti. De emellett fruktózt, fehérjéket A-,B-, C-, D-vitamint és olyan fontos nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a foszfor és a vas. Magas ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, növényi hormontartalma miatt a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában is. Réz- és káliumtartalma elősegíti a szervezet regenerációját, és támogatja az immunrendszert. Ennyi pedig elég indok arra, hogy a csirkét, vagy a pulykát megtöltsd vele, vagy csak saláta mellé tálald fel.

Dió

A dió csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne. Kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor-, cink-, magnézium-, vas- és nátriumtartalma is. Jelentős C-, és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő. Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, és csökkenti a koleszterinszintet. Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X