Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amit soha ne egyél télen

8 étel, amit soha ne egyél télen

antioxidánsegészségfagyasztottfriss gyümölcsgyümölcstápanyagvitaminzöldség
0

Írta:

Manapság már szinte egész évben vásárolhatsz bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Az ilyen „friss” finomságokat azonban mégsem ajánlatos fogyasztani!

Ezek a zöldségek, gyümölcsök ugyanis nagyon messziről érkeznek, mondjuk Kínából vagy Dél-Amerikából, és nagyon korán, jóval a beérés előtt leszedik őket, hogy bírják a hosszú utat. A kamionban való érés azonban finoman szólva sem idilli környezet ezeknek a terméseknek, ilyenkor sokkal levesebb lesz bennük a tápanyag és az ízük sem az igazi. Próbálj meg mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ami télen nem mindig könnyű, de nem is megoldhatatlan. Megmutatjuk, mi az, amit semmiképp ne vegyél meg.

#1. Csomagolt saláta

Igen, értjük a kényelmi okokat: előre csomagolt, mosott saláta egy zacskóban. Tudj róla, hogy ha ezt a kényelmet választod, fontos tápanyagokat áldozol fel érte. Egy csomagolt mángold például 50%-át elveszti C-vitamin-tartalmának ilyen formában.

Helyette: Friss kelkáposzta
A kelkáposzta egy igazi tápanyagbomba, tele van csonterősítő kalciummal, K-vitaminnal, vassal, káliummal és A-vitaminnal is.

#2. Spárga

Igaz, hogy egész évben elérhető, de a legjobb, ha tavasszal fogyasztasz spárgát. Télen ugyanis Peruból és Kínából érkezik az áru.

Helyette: Kelbimbó 
Már egyetlen bögrényi kelbimbó fedezi a napi C-vitamin-szükségleted, sőt, egy igazi csodaszer a rák elleni harcban.

#3. Barack

A barack igazi kedvenc: lédús, édes, igazi csemege. Nyáron! Télen azonban csak vízízű, kevés tápanyagot tartalmazó dél-amerikai import barackot kapsz.

Helyette: Datolyaszilva 
A datolyaszilva tele van A- és C-vitaminnal, káliummal, és sokkal erősebb antioxidáns, mint az őszibarack.

#4. Friss borsó

A friss, édes zöldborsónál nincs is jobb nyáron. De ahogy vége a nyári szezonnak, az édes zöld gömbök helyett már csak kemény és ízetlen zöldséget kapsz.

Helyette: Fagyasztott fejtett edamame 
A fagyasztott zöldborsó nem az egyetlen lehetőséged egy finom téli fogáshoz. Az edamame kellemes mogyorós ízt kölcsönöz ételeidnek, fél bögrénként pedig 10 gramm fehérjét és 6 gramm rostot tartalmaz.

#5. Csöves kukorica

A főtt kukorica elengedhetetlen kelléke a strandolásnak és a nyári sütögetésnek. Télen azonban a távoli Mexikóból érkezik ez a finomság – ami nem is annyira finom.

Helyette: Fagyasztott kukorica 
Nem kell félned a fagyasztott zöldségektől. Sőt, bizonyos esetekben még egészségesebbek is az ilyen termékek, mivel a fagyasztásra szánt zöldségeket nem szedhetik le érés előtt, így ezek rendesen be tudnak érni, és megmaradnak bennük a tápanyagok is.

#6. Eper

A téli eper szó szerint elég halovány másolata a nyárinak. A halvány pirosság pedig azt jelzi, sokkal kevesebb benne a fitonutriens, a C-vitamin pedig elvész tárolás és szállítás közben.

Helyette: Fagyasztott eper 
Ezek a hirtelen fagyasztott eprek a legjobb, legérettebb pillanatukban lettek eltéve, így az ízük és színük olyan, mint a frissé. Ha nem szeretnél feleslegesen cukrot bevinni, olvasd el az összetevőket, mert sajnos gyakran cukrozzák ezeket a termékeket.

#7. Paradicsom

A késő nyári paradicsom a legjobb, annyira finom és lédús, hogy akár juice-nak is kiváló. Egy kásás, helyenként éretlen, kemény paradicsom azonban teljesen elrontja ezt a nyári élményt.

Helyette: Üveges vagy konzerv paradicsom 
A friss nem mindig a legjobb. A paradicsomban lévő likopin, ami a rák ellen harcoló antioxidáns sokkal jobban érvényesül, ha üveges vagy konzerv paradicsomot fogyasztasz. Vigyázz, hogy kerüld a hozzáadott sót és cukrot tartalmazó változatot.

#8. Áfonya

Az áfonyával az a baj, hogy nagyon könnyen megsérül. A hosszú szállítás során így nem csupán a tápanyagok elvesztése következik be, de akár még penészes bogyókat is találhatsz a dobozban – amit viszont méregdrágán vettél.

Helyette: Fagyasztott áfonya 
A magas antioxidáns tartalmú gyümölcs fagyasztva éppen olyan egészséges és hatékony, akárcsak frissen. A fagyasztott bogyók sokkal jobban ellenállnak a szállítás okozta ütődéseknek, és sokkal tovább elállnak, mint friss változatuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X