Főoldal > DIÉTA > Ezek a legfinomabb hangulatjavító ételek

Ezek a legfinomabb hangulatjavító ételek

depressziódiétaenergiaétkezéshangulatmagnéziumtáplálkozás
0

Írta:

Te is olyan vagy, akinek a hangulata nagyban függ az időjárástól? Ne aggódj, a szürke, esős őszi napokon is jobb lehet a kedved, ha az általunk javasolt hangulatjavító ételeket fogyasztod. Nem hiszed? Figyelj csak!

A kulcs legtöbbször a magnéziumban és a triptofánban gazdag táplálkozás. Ezekkel ugyanis a szervezet szerotonin termelését lehet fokozni. A boldogsághormonként is ismert szerotonin pedig gondoskodik a mosolygósabb – és a borús idő ellenére is – derűs hétköznapokról.

 

Olajos magvak

Az olajos magvak – úgy, mint a dió, mogyoró, mandula – omega-3 telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó hatással vannak a hangulatra. Emellett csökkenti a vér “rossz” koleszterin-szintjét és az érfalakra is védi. Itt az ősz, az olajos magvaktól pedig hemzsegnek a kertek és a standok, használd ki, és fogyassz belőlük minél többet. Hidd el, a kedved is sokkal jobb lesz.

 

Tejtermékek

A zsírszegény tejtermékek kiváló triptofán-források. Ennek a vegyületnek bizonyítottan köze van a jó hangulathoz, sőt ha ebből kevés található meg a szervezetedben, az nem csak rosszkedvhez, de agresszív állapotokhoz is vezethet. Ne foszd meg hát magad teljesen a tejtermékektől, már csak a jobb közérzeted érdekében sem.

, Image: 218998927, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

 

Halak

A hal sem nélkülözhető eledel egy boldog és kiegyensúlyozott csajszi életéből. Szintén bővelkedik omege-3 zsírsavakban, valamint növeli a szerotonin hormon termelődését is, ami a köztudatban boldogsághormonként ismert. Mindegy, hogy ponty, lazac vagy tonhal, a lényeg, hogy fogyassz belőlük legalább heti rendszerességgel, és meglátod, másképp látod majd a világot.

 

Spenót

A spenót sokak gyűlölt étke volt gyerekkorában, ám szerencsére a mai reformkonyháknak hála a spenótfogyasztás teljesen újra lett értelmezve. Olyan isteni szószok, mártások, tészták készíthetőek belőle, ami után egészen biztos, hogy mind a tíz ujjadat megnyalod. Mivel jó hatással van az idegrendszerre, a szorongós, levert hangulatnak is búcsút inthetsz, ha sokat fogyasztasz spenótot.

 

Zabpehely

Nincs is annál jobb biztosíték a jókedvű, stresszmentes napokra, mint egy tápláló, vitamin- és energiadús reggeli. Erre pedig tökéletes választás a zabpehely. Nem csak hatalmas energialöketet ad, de élénkíti az idegrendszert, cink tartalmának köszönhetően pedig az immunrendszert is erősíti. Kérdés még ezek után, hogy mi is legyen a rohanós hétköznapokon a reggeli?

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X