Főoldal > DIÉTA > 6 étel, ami még éhesebbé tesz

6 étel, ami még éhesebbé tesz

alkoholaszalt gyümölcséhségételétkezésfogyásgranolahízásrizs
0

Írta:

Ha éhes vagy, általában eszel valamit, és azt várod el, hogy az éhségérzet megszűnjön. De sajnos ez nem mindig megy ilyen könnyen.

Bizonyos ételek, akár „egészséges” fogások is, elfogyasztásukkal hormontermelést indítanak be, a hormonok pedig éhségérzetet váltanak ki. Dióhéjban: éhesebb leszel attól, ha megeszed őket. Bizony! A következő 6 étel ezt a hatást váltja ki, ezért jól gondold meg, elfogyasztod-e őket.

1. Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsök nagyon egészségesek, de az aszalt gyümölcsök úgy hintáztatják fel és le a vércukrot, akár a legcukrosabb édességek. Amikor a vércukrod így ingadozik, étkezés után szinte azonnal éhes leszel. Persze ettől még nem kell tiltólistára kerülni kedvenc aszalványaidnak. Inkább párosítsd őket jó zsírral vagy fehérjével, így ugyanis stabilizálod a vércukorszinted. Egyél nyugodtan aszalt barackot, de fogyassz mellé egy marék magvat vagy egy magas fehérjetartalmú joghurtot.

2. Granola

Ha minden napod egy adag főtt granolával vagy teljes kiőrlésű müzlivel indítod, 2-3 óra elteltével újra éhes vagy. A test ilyenkor csupán szénhidrátot kap, ezért az agy éhségérzetet jelez. Ha szereted a müzlit, az nem baj, csak turbózd fel magokkal és görög joghurttal, hogy jó zsírokkal és fehérjével lásd el a tested.

3. Gyümölcs- és zöldséglevek

Igazán frissítő napindító lehet egy finom gyümölcs- vagy zöldséglé, de sajnos könnyen inzuliningadozást és éhségérzetet válthat ki. Az ilyen zöldség és gyümölcs juice-ok nagyon sok rostot tartalmaznak, ami nem baj, viszont a gyümölcscukor már igen. Hiába a gyümölcscukor, a szervezet inzulinszintje megnő, majd hirtelen leesik, amitől farkaséhséget fogsz érezni hamarosan.

4. Fehér rizs

A fehér rizs nagyon jó, ha valami gyors energiaforrásra van szükséged. Köszönhetően annak, hogy egyszerű keményítő, gyorsan lebomlik és energiává alakítható. Éppen ezért kedvelt étele a sportolóknak. Neked azonban nem erre van szükséged, hanem lassú felszívódású ételekre, mert ezek nem babrálják az inzulinszinted. A kulcs mindig a kombinált táplálékbevitelben rejlik, épp ezért fontos, hogy fehérjét (pl. tojás) és egészséges zsírokat (pl. lazac vagy avokádó) is juttass a szervezetbe a rizs mellett.

5. Perec

Persze, nem egy zsíros és nehéz reggeli, de ettől még nem lesz egészséges. Ha egész nap perecet eszel, nagyon kevés tápanyagot viszel a szervezetedbe, miközben szinte folyamatosan éhes leszel. Ha tényleg perecre vágysz, kombináld például magas fehérje tartalmú görög joghurttal.

6. Alkohol

Az alkohol valóban éhséget okoz. Amikor feldolgozza a szervezet, a cukorhoz hasonlóan viselkedik, vagyis az egekbe emeli az inzulinszinted, ami ezután hirtelen leesik, te pedig úgy érzed majd, muszáj enned. Ha szeretnéd csökkenteni az alkohol hatását, kerüld az éhgyomorra való ivást, és fogyassz mellé fehérjét (pl. sajtot), ne pedig nehéz szénhidrátot (kenyeret vagy hamburgert).

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X