Főoldal > DIÉTA > 6 vitamin és ásványi anyag, ami hiányzik a vegán étrendből

6 vitamin és ásványi anyag, ami hiányzik a vegán étrendből

ásványi anyagdiétaétrendnövényitáplálkozásvegánvegán étrendvitamin
0

Írta:

Bár népszerűbb, mint valaha, a szervezeted könnyen megszenvedheti, ha a vegán étrend alkalmazásával nem törődsz kellően a következő vitaminok és ásványi anyagok pótlásával!

Egy 2018-as felmérés szerint a vegán, azaz a növény alapú étkezés népszerűbb, mint valaha: az európai fiatalok 19%-a például már nem iszik tejet, 9%-uk pedig az év végére teljesen ki szeretné űzni az étrendjéből a tejtermékeket.

A népszerűség növekedése mellett azonban sokak szervezetét megviseli a húsmentes táplálkozás: tavaly például a vegán étkezést kipróbálók 58%-a már az első évben feladta ezt az étrendet – főként azért, mert a testük szenvedett a hús-és tejmentes táplálkozás miatt bekövetkező súlyos vitamin- és ásványi anyag hiánytól.

A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan milyen értékes tápanyagoktól vonhatod meg a szervezeted, ha a vegán étkezést követed.

1.     Kalcium

A kalciumdús tejtermékek megvonásától nemcsak az izmaid, hanem a csontjaid is szenvedni fognak: egy friss kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a vegánoknak 30%-kal nagyobb esélyük van a csontritkulás kialakulására.

Habár a kalciumot vitamin és tofu formájában, illetve alternatív módszerekkel készült tejtermékek fogyasztásával is bejuttathatod a szervezetedbe, tény, hogy ezek az élelmiszerek közel sem tartalmazzák a szükséges napi minimum mennyiséget.

17878440 - delicous soy background  soy sauce, soymilk, soybeans and tofu on dark black and grey background  culinary vegetarian and vegan eating concept

2.     Fehérje

A húsok és a tejtermékek kivonásával alig fogsz találni olyan ételt, melyek magas mennyiségben tartalmaznak proteint – két kivétel talán csak a szójabab és a quinoa, melyek igen gazdagok az esszenciális aminosavakban. Ha továbbra is gondoskodni szeretnél a szervezeted fehérje egyensúlyáról, mindenképpen szükséged lesz fehérjeporokra vagy más proteintartamú készítményekre!

3.     Jód

A vegán étkezés egyik mellékhatása a tartós jódhiányos állapot, ami különböző pajzsmirigy-betegségek kialakulásához is vezethet. Ezt jódozott konyhasó rendszeres használatával és tengeri növények, algák heti kétszeri fogyasztásával tudod kiküszöbölni.

4.     Omega-3 zsírsav

Bár már tabletta formájában is kapható, ha nem szerepelnek a húsok és a halfélék az étrendedben, ideje bespájzolnod a következő élelmiszerekből: a vörös áfonya, a kender, a lenmagolaj, a mogyoróvaj, a dió és a fekete málna ugyanis igencsak gazdag Omega-3 zsírsavban, mely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.

4780882 - silver outlined heart filled and surrounded by salmon oil

5.     Vas

A vas állandó pótlása igazi kihívás a vegánok számára – tehát ha korábban volt már vashiánnyal kapcsolatos betegséged, ez az étrend nem neked való! Mivel a vas szinte csak a húsokban található meg, nagyon nehéz a pótlása. Ha viszont ennek ellenére is vegán szeretnél lenni, egyél sok zöld színű zöldséget, babot, gabonapelyhet és aszalt zöldséget, rendszeresen ellenőriztesd a vasszintedet, valamint tabletta formájába is gondoskodj a vas pótlásáról!

6.     B-vitaminok

B1, B2, B6, B12 – többek között ezekből alakulhat ki hiányod, ha tartósan vegán leszel. Ezeket a vitaminokat csak tabletta formájában juttathatod be a szervezetbe, mert nincs olyan növényi eredetű étel, mely tartalmazná őket. A legjobb, ha olyan étrendkiegészítőt választasz, mert fedezi a napi ajánlott bevitel 100%-át.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X