Főoldal > MOZGÁS > Készülj fel profin a síelésre!

Készülj fel profin a síelésre!

hidegmozgássíeléssporttél
0

Írta:

Évek óta álmodozol Stájerország meredek lejtőiről, vagy a Magas-Tátra gyönyörű, havas tájairól, és most végre sikerül eljutnod valamelyik síparadicsomba? A síelés rendkívül izgalmas, ám nagyon megerőltető és veszélyes sport, ezért alaposan fel kell készülnöd, mielőtt kipróbálnád! Íme 5 tippünk, ha biztonságos és örömteli kalandra vágysz! Felszerelésből csak a legjobbat!Ha síelni indulsz, akkor nemcsak síbakancsról, sílécekről, […]

Évek óta álmodozol Stájerország meredek lejtőiről, vagy a Magas-Tátra gyönyörű, havas tájairól, és most végre sikerül eljutnod valamelyik síparadicsomba? A síelés rendkívül izgalmas, ám nagyon megerőltető és veszélyes sport, ezért alaposan fel kell készülnöd, mielőtt kipróbálnád! Íme 5 tippünk, ha biztonságos és örömteli kalandra vágysz!

Felszerelésből csak a legjobbat!

Ha síelni indulsz, akkor nemcsak síbakancsról, sílécekről, síbotokról, és az úgynevezett kötésről (ez rögzíti a síbakancsot a lécekhez) kell gondoskodnod, de szükséged lesz néhány új ruhadarabra is. Farmerral és melegítővel semmire nem mész a hegyekben, ezért szerezz be egy vastag anorákot és egy vízhatlan dzsekit is! Az öltözéked mindig réteges legyen, hiszen sportolás közben talán nem is érzed, milyen hideg van a hegyekben! Síeléskor sose viselj sálat, mert ha kitekeredik, könnyen balesetet okozhat – helyette inkább egy (vagy több) magasnyakú pulóvert vegyél fel!
Tipp: Ha sífelszerelést vásárolsz, feltétlenül kérj segítséget szakembertől és indulás előtt éleztesd meg a léceidet is! Ha még kezdő vagy, akkor akár a helyszínen is bérelheted a felszerelést – a méregdrága kellékeket ráérsz akkor beszerezni, ha rendszeres síelővé válsz!

0017198_1.jpg ()

Légy felkészült!

Ha nem akarsz az első síelős nap holtfáradtan összeesni, akkor nem árt, ha egy kicsit „rákészülsz” a sítáborra! Az első edzés még akkor is megerőltető lehet, ha rendszeresen sportolsz, a síelés ugyanis speciális terhelést jelent az izmoknak, az izületeknek és a szalagoknak is. Már a kirándulás előtt két-három héttel kezdj el edzeni! Főleg kondicionáló, nyújtó- és állóképesség-fejlesztő gyakorlatokat végezz, például fuss, lépcsőzz vagy súlyzózz kisebb súlyokkal!
Tipp: Síelés előtt ne feledkezz meg a bemelegítésről sem, mert a rugalmatlan izmok hajlamosak a rándulásra, az ínszalagok pedig a szakadásra!

Védekezz a káros napsugarak ellen!

Ha téli kirándulásra készülsz, talán eszedbe sem jut naptejet csomagolni – pedig a sítáborokban ez elengedhetetlenül fontos! Hiába vagy állig begombolkozva, ha az arcodat, a nyakadat és a kezedet nem védi semmi a káros sugaraktól – pedig a magas hegységekben és a havas tájakon sokkal az átlagosnál jóval erősebb az UV-sugárzás! Ha sötét a bőrszíned, akkor elég nyolcas faktorszámú naptejet használnod, ám ha hajlamos vagy a leégésre, akkor legalább húszas jelzésűt válassz!
Tipp: A naptej mellett ne hagyd otthon az UV-szűrős napszemüvegedet sem – ez mindig jól jöhet, ha éppen nincs rajtad a síszemüveg! Ha egész nap a szabadban vagy, akkor az ajkaidnak is különleges védelemre van szükségük. A káros napsugarak és a kicserepesedés ellen mindenképpen használj szőlőzsírt!

Pihenj eleget!

Az egész napos kemény edzések után igazán rád fér egy kis szórakozás, és az osztrák falusi hangulatot ismerve ebben nem is lesz hiány. Akármilyen jó is a buli, arra azért figyelj oda, hogy kialvatlanul vagy másnaposan ne menj a pályára! Ha fáradt vagy, akkor a reflexeid is lassabban működnek, és előfordulhat, hogy nem tudsz időben reagálni egy veszélyes helyzetre!
Tipp: Ha úgy érzed, hogy nem vagy csúcsformában, inkább hagyj ki egy délelőttöt, és aludd ki magad! Sem a magad, sem a mások testi épségét nem érdemes veszélyeztetned egyetlen edzés miatt!

Biztosítsd be magad!

Te is azok közé tartozol, akik csak legyintenek, ha az utasbiztosítás szóba kerül? Pedig a síelés veszélyes üzem – akár egy ficam, akár egy rándulás miatt lesz szükséged orvosra, a külföldi kezelési költségek a csillagokat rúgják majd!
Tipp: Bár már napi néhány száz forintért is köthetsz biztosítást, érdemes olyat választanod, amelyik a felszerelésedre is vonatkozik és felelősségbiztosítást is tartalmaz – vagyis azt is megtérítik, ha te okozol kárt valakinek!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X