Főoldal > MOZGÁS > 4 hatásosnak hitt edzéstipp, ami balul sülhet el

4 hatásosnak hitt edzéstipp, ami balul sülhet el

baluledzéshibatipp
0

Írta: and

Pirkadatkor edzel Hajnal 5-kor kelsz, hogy még beleférjen az edzés munka előtt. Miért sülhet el balul: A reggeli edzés jó ötlet lenne abban az esetben, ha az alvással nem fukarkodnál csak azért, hogy reggel mozoghass – így igazából csak saját magad hátráltatod. A tartós alváshiány súlyos betegségeket okoz, még kettestípusú diabéteszhez is vezethet, arról nem […]

Pirkadatkor edzel

Hajnal 5-kor kelsz, hogy még beleférjen az edzés munka előtt.

Miért sülhet el balul: A reggeli edzés jó ötlet lenne abban az esetben, ha az alvással nem fukarkodnál csak azért, hogy reggel mozoghass – így igazából csak saját magad hátráltatod. A tartós alváshiány súlyos betegségeket okoz, még kettestípusú diabéteszhez is vezethet, arról nem is beszélve, hogy hajnalban még nincs csúcson az energiaszinted sem.

Megoldás: Ha a napirended nem engedi, hogy emberi időpontban hódolhass a mozgásszenvedélyednek, akkor engedj a „mindent vagy semmit” hozzáállásból, már amikor edzésről van szó. Ha ragaszkodsz a reggeli sporthoz, kelj fel csupán 15 perccel korábban és iktass be egy rövid, 10 perces edzést, egy későbbi napszakban pedig jöhet még két 10 perces torna. Tanulmányok szerint ez a stratégia hatékonyabb, mint a folyamatos izzadás a futógépen, és így az alvásról sem kell lemondani, ami fontos az egészséged és a fogyás szempontjából is.

Csak egy konkrét területre összpontosítasz

Az edzésterved mindennap futásból és felülések százaiból tevődik össze, így teszel erőfeszítéseket a hasi zsír eltüntetésére.

Miért sülhet el balul: Ha csak egy területet veszel komolyabban kezelésbe, akkor több ok miatt is eleve kudarcra vagy ítélve. Például ha valamelyik testrészedet „túlfejleszted”, viszont a többit látványosan elhanyagolod, a testben egyfajta egyensúlyhiány lép fel, így a fájdalom és a sérülések esélye is növekszik. A testzsír arányát sem tudod így csökkenteni, összességéven véve nem kerülsz közelebb a célhoz.

joga.jpg ()Megoldás: A legjobban úgy dolgoztathatsz meg egy bizonyos területet, ha a tested többi részéről sem feledkezel meg; a siker kulcsa a kiegyensúlyozott edzéstervben rejlik, amelyben ötvöződnek a kardió, az erősítő edzés és a rugalmasságot fejlesztő gyakorlatok. Ettől függetlenül dolgozhatsz egy konkrét izomcsoportra, de a lényeg, hogy ne feledkezz meg a többi izomcsoportról sem.

Gondolkodás nélkül kipróbálsz minden új fitnesztrendet

Tisztában vagy vele, hogy a különböző mozgásformák elegyítésével állíthatod újabb és újabb kihívások elé a tested, és persze az is igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, így minden új edzéstípust óriási lelkesedéssel próbálsz ki, amiről olvastál vagy hallottál.

Miért sülhet el balul: Miután olvastál egy cikket egy celebről, aki a legújabb fitneszőrületek egyikével teszi feszesebbé, tónusosabbá a hátsóját, te is fogod magad és azonnal kipróbálod a mozgásformát. Vagy a spinning továbbfejlesztett verziójáról hallasz, és máris nyeregre pattansz. Önmagában jó dolog lenne, hogy mixeled az edzéstípusokat, de mivel valószínűleg egyiket sem fogod hosszútávon végezni, profitálni sem fogsz belőlük.

Megoldás: Kialakíthatsz olyan edzéstervet, amely több különböző mozgásstílust kombinál, de törekedj rá, hogy legalább négy-hat hétig eszerint mozogj, ne kapj bele semmi újba.

Naponta kétszer is lemész az edzőterembe… minden áldott nap

Lassan nyakunkon a bikiniszezon, ezért megduplázod a napi mozgáspenzumodat.

Miért sülhet el balul: Ha mozgásról van szó, a több nem feltétlenül jelent jobbat is. Hiszed vagy sem, a helyes edzéstervvel minden fontosabb izomcsoportot át tudsz mozgatni kb. 10 perc alatt.

Megoldás: Ideje az efféle megrögzöttségen változtatni, és hagyj fel a napi kétszeri edzéssel is! Ha valóban meg akarod változtatni a tested, akkor spékeld meg az edzésterved egy kis erősítő, valamint intervall edzéssel. A legszembetűnőbb eredmény reményében az edzést párosítsd egészséges étrenddel is.

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X