Főoldal > MOZGÁS > Folyton rohansz? Így csinálj időt az edzéseknek!

Folyton rohansz? Így csinálj időt az edzéseknek!

edzéshiányidőmozgásóra
0

Írta: and

Életmód coach szakértőnk segítségével helyet csinálhatsz a már régóta halogatott rendszeres testedzésnek is. Folyton rohansz? Sosem érsz a teendőid végére? Kapkodás tölti ki a napjaidat? Ez esetben talán úgy gondolod, megsimogathatod a lelkiismereted, hiszen egyszerűen nem futja az erődből arra, hogy a kötelezettségek után saját magaddal is foglalkozz. Gondold át aprólékosan, hogy mennyi olyan dologra […]

Életmód coach szakértőnk segítségével helyet csinálhatsz a már régóta halogatott rendszeres testedzésnek is.

Folyton rohansz? Sosem érsz a teendőid végére? Kapkodás tölti ki a napjaidat? Ez esetben talán úgy gondolod, megsimogathatod a lelkiismereted, hiszen egyszerűen nem futja az erődből arra, hogy a kötelezettségek után saját magaddal is foglalkozz.

Gondold át aprólékosan, hogy mennyi olyan dologra fordítasz napi szinten értékes perceket, negyed vagy fél órákat, amelyekre igazából tényleg nincs időd. Pletykálkodás a folyóson. A barátnőd panaszáradatának meghallgatása telefonon vagy akár élőben. Sorozatok bámulása elalvás előtt.

A kérdés az, mi bír akkora fontossággal, hogy felé fordulj? Ha tudatosan megterveznéd a napodat, és az aktív-passzív töltekezés előkelő helyre kerülne a prioritási listádon, még a legzsúfoltabbnak tűnő napon is rábukkannál egy-egy résre. Már egy tízperces relaxációval is sokat tehetsz a lelki állóképességed fokozásáért!

Add az idődet az álmodért!

Vegyük úgy, hogy az idő is egy befektetés és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hasznot kovácsolj a törekvéseidből.

Gyakran találkozom a fogyni vágyók azon típusával, akik gyorsan és elenyésző energiabefektetéssel szeretnének álomalakot maguknak. Ilyenkor általában megkérdezem, hogy mit adnának cserébe. Minden kitűzött célnak megvan az ára, és a pénzneme egész biztosan az idő.

Ezért festenek kezdetben vonzó képet a villámdiéták is. Rövid lejárat, kevés szenvedés, gyors eredmény. Arról már kevesebbet beszélünk, hogy a villámdiéták haszna nagyjából arányos a befektetett energiával. Vagyis mondjuk arra jók, hogy átmenetileg be tudd gombolni a kihízott nadrágod, de ahogy visszatérsz megszokott táplálkozásodhoz, varázsütésre visszaugrik rád a hozzád oly nagyon ragaszkodó felesleg. És hogy miért? Mert a koplalás csak látszatfogyást eredményez, és nem a zsírraktáraidat építi le.

A tartós súlycsökkentéshez türelem kell, így hát idő is! Viszont életmódot váltani csak egyszer kell, ha viszont belevágsz, csináld jól!

ido2.jpg ()Hová tűnnek az órák?

Egy mondás szerint az idő kitágul azok számára, akik megértik a használatát. Ha mégsem látod át, hová vész el, vezesd néhány napig precízen, mikor, mivel és mennyi időt töltöttél. Ez ugyan sziszifuszi melónak tűnhet, de csak néhány napról van szó és hidd el, megéri, mert fény derülhet az igazi időrablóidra. Például arra, hogy mindennap fél órád rámegy a káoszban való keresgélésre, mint ahogy az is átgondolandó, jó-e, ha az ajtód mindig nyitva áll mások előtt?

Az életmódváltás kezdetén az új szokások beépítéséhez tudatos figyelem kell. Nyerj hozzájuk energiát az alábbi tippek beépítésével:

– Ha valamit elkezdesz, fejezd is be! Gondolj arra, hogy egy nagyon közeli határidő nyomása alatt mire vagy képes!

– Kapcsold ki a tévét, még jobb, ha be sem kapcsolod!

– Legyen prioritási sorrended! Azzal foglalkozz, ami az adott napon mindenképpen elvégzésre vár.

– Állítsd az órádat tíz perccel későbbre. Ez segíthet, hogy ne késs el folyton mindenhonnan.

– Egyszerre csak egy dologra koncentrálj, ne forgácsold szét az energiád!

– Élvezd a szabadidőd, vagyis ritka nyugodt perceidben ne rágódj azon, mi mindent kellene csinálnod!

Sportolni? Mikor?!

Néhány egyszerű tipp a helycsináláshoz:

– Kelj fel korábban és tornázz egy fél órát otthon!

– Mindig legyen nálad edzőcucc! Tartsd a munkahelyeden vagy az autódban, így ha például lemondják a délutáni programod, jöhet az edzés!

– Menj el ebédidőben kocogni!

– Keress a munkahelyed vagy a lakhelyed környékén sportolási lehetőségeket! Érthető, ha a testmozgás miatt nem akarsz órákat utazni.

– Fixáld le jó előre a barátnőddel, mikor mit próbáltok ki, így kisebb az esélye, hogy az utolsó pillanatban meggondolod magad.

– Találd meg azokat a mozgástípusokat, amelyek sikerélményeket hoznak, ha megvan benned a lelkesedés, az akadályok könnyebben elhárulnak!

– Ha nem tudod kire bízni a gyereket, keress olyan helyet, ahol gyerekfelügyeletet is vállalnak, vagy állj össze egy másik anyukával: amikor neki van programja, te vigyázol az ő csemetéjére is, és fordítva.

Csinálj helyet az edzésalkalmaknak!

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, amelyek segítenek a tervezésben:

– Mikor tudom a legkönnyebben beilleszteni a testedzést, mi az az idő, ami teljesen a rendelkezésemre áll?

– Milyen programokról tudok lemondani a mozgás érdekében?

– Hogyan tudom a rendszeres testmozgást más céljaimmal összekötni? (pl. kirándulás, mint családi program)

– Miként tudom a napi rutinom átalakítani, hogy a napi szintű testmozgás beleférjem az időmbe?

További motivációs cikkek szakértőnk blogjában: www.sulyveszto.blog.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X