Főoldal > MOZGÁS > Lassan járj, tovább élsz!

Lassan járj, tovább élsz!

edzésfitneszfogyásfutásgyaloglásmozgássportzsírégetés
0

Írta: and

Igen, ez a gyaloglás! Mutatunk néhány edzésmódot, hogy könnyebb legyen kiválasztani a számodra

Igen, ez a gyaloglás! Mutatunk néhány edzésmódot, hogy könnyebb legyen kiválasztani a számodra megfelelőt.

A futással szemben a gyaloglásnál elmarad az úgynevezett repülőfázis (amikor mindkét láb a levegőben van), ennek ellenére igen hatásos. Kiderült, hogy erősíti a szív- és érrendszert, jelentős szerepe lehet a fogyásban, csökkenti a koleszterint és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, jó közérzetet biztosít, sőt még a koncentrációs és tanulási képességeinkre, valamint memóriára is kedvező hatással van. Sokkal kevésbé terheli meg az ízületeinket, mint bármely más sport, ráadásul mindenhol végezhető.

gyaloglas2.jpg ()Melyiket szereted?

Dinamikus: az átlagember 5 km/h-val gyalogol, az ennél gyorsabb gyaloglás már megterhelőbb. Ha ezt választod, széles karmozdulatokkal, aktív vállmozgással kísérd a lábad ritmusát, a bal lábad lépését a jobb kar mozgása, a jobb lábét a bal kar kísérje. Lépj hosszúkat, lábujjal lökd el magad a talajtól, emeld az állad, és nyomd ki a mellkasod. Ha így teszel, közel annyi kalóriát égetsz el, mint ha azonos távot futnál, mert a pulzusod nem lesz olyan magas, így a zsírégető tartományban végzed az edzés nagy részét. Mivel viszont lassabban haladsz (5-7 km/h), hosszabbak lesznek az edzéseid, mintha futnál.

Résztávos: a résztávok beiktatásával tetszés szerint variálhatod a tempót és a sebességet az edzés időtartama alatt. Gyalogolj például 20 másodpercig olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, majd 40 másodpercig lassabban, mint ahogy szoktál, majd ismételd ezt 20-30 percen keresztül. A résztávokat akár távolságokra is lebonthatod: 100 m gyors, 300 m lassú. Ne ijedj meg, ha jobban elfáradsz a kelleténél, cserébe a tüdőkapacitásod nő, nem beszélve az alapsebességedről.

Dombos: felfelé mindig nehezebb, hiszen a gravitációval is meg kell küzdeni. A pulzusod biztos magasabb lesz, és a térdeid is hamarabb elfáradnak, épp ezért csak fokozatosan növeld a távot és a magasságot.

Vízi: nem nehéz olyan strandot vagy tavat találni, ahol tudsz a vízben gyalogolni. A nehezebb közegben végzett mozgás amellett, hogy izzadságmentes edzést biztosít, intenzívebben égeti a zsírt és a kalóriát, figyelj ezért, hogy ezek az edzéseid rövidebbek legyenek.

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X