Főoldal > MOZGÁS > Kevés az időd? Így mozogj!

Kevés az időd? Így mozogj!

edzésfitneszidőmozgássporttréningwellness
0

Írta: and

Szeretnél egészségesebben élni? Készen állsz, hogy elkezdj egy új kihívást magad&eacute

Szeretnél egészségesebben élni? Készen állsz, hogy elkezdj egy új kihívást magadért? Edzened kell, de úgy érzed, teljesen elfáradsz a munkában, a családi teendőkben vagy a rengeteg napi feladatban, így sosem jutsz el mozogni? Segítünk, hogy legyen időd, és az egészséges életről szóló terveid ne fussanak mellékvágányra! 

Egy hosszú futás, a terveid következetes betartása boldogabbá és produktívabbá tesz, és ha mozogsz, kevésbé lesz stresszes az életed – elkezdeni viszont nehéz és fárasztó. Ne halaszd az egészséges életed megkezdését holnapra! Tanuld meg, hogyan tudja a legelfoglaltabb nő is beépíteni az edzéseket a mindennapjaiba.

Légy őszinte a céljaiddal!

Ha azzal a határozott céllal kezded az edzést, hogy lefogysz, akkor szigorúbb ütemterved kell, hogy legyen, mint egy olyan nőnek, aki csak fenn szeretné tartani az egészségét, és le szeretné vezetni a stresszt az edzőteremben. Azoknak, akik a fogyni szeretnének, Michelle Bridges (The Biggest Loser Trainer) ausztrál tréner a következőt ajánlja: „Iktass be egy hét 6 napján naponta 50-60 percnyi edzést ”. Ha egy elfoglalt nő vagy, aki szeretne többet is elérni az egészséges élet hasznán kívül az edzéssel, szakértők azt mondják, legalább 150 percet eddz hetente, hogy az anyagcseréd a megfelelően működhessen.  A céljaid eléréséért mindössze két és fél órát kell szabaddá tenned egy egész hét alatt. Menni fog!

Ütemezd be a testmozgást!

Még a legeltökéltebbek is könnyen kihagyják az edzéseket, aztán egyszer csak arra ébrednek, hogy péntek reggel van és egész héten nem jutottak el edzeni! Foglalkozz az edzési ütemterveddel, mintha ugyanolyan fontos lenne, mint egy üzleti találkozó, ami kőbe van vésve és nem lehet elhalasztani! Szombat este tölts el néhány percet azzal, hogy megtervezed a következő hetedet és beírod az edzésedet a naptáradba. Hidd el, hogy van egy egészséges egyensúly a szórakozás – munka – testmozgás háromszögében, és az új menetrended megvalósítható.

sportido2.jpg ()

Hozz barátokat!

Ha aggaszt, hogy az edzések miatt nem látod a barátaidat, vidd őket magaddal. Tervezd be ezt az újfajta találkozót a barátaiddal, vidd el a munkatársaidat az edzőterembe, vagy egy hosszú túrára, esetleg csak sétáljatok, mielőtt beülnétek a kedvenc éttermetekbe. Ha keresel magadnak egy barátot a futáshoz, az  egészséges versenyre ösztönöz. Az edzés sokkal jobb móka, ha a barátaid is veled vannak – és az senkinek nem fáj, ha forr benned az egészséges versenyszellem!

Légy realista! 

Ne ess abba a hibába, hogy túlterheled magad a folyamat kezdetén és esetleg meg is sérülsz! Ha túl erősen és túl gyorsan akarod a változást, akkor félő, hogy hamar visszatérnek a régi rossz szokások. Még ha úgy is érzed, tudnál többet edzeni, az előre beállított edzéseket tartsd be, így a tested is megszokja ezt a menetrendet. Amikor hozzászoktál az újdonsághoz, csak akkor emeld az edzések számát.

A rövid edzés is edzés! 

Biztosan lesznek pillanatok, amikor rugalmasnak kell lenned, mert hirtelen érkeznek váratlan feladatok, és a megtervezett menetrendeden változtatnod kell. Ilyenkor a kedvenc mantránk, hogy „a rövid edzés jobb, mintha semmilyen edzést nem végeznél”. Még ha csak 10 vagy 20 percig is tart az edzés, akkor is megéri a fáradtságot. Olyan napokon, amikor tényleg semmi időd nincs, próbálj ki egy 5 perces edzést, mikor a pulzusod megemelkedik, hogy a szervezeted ne szokjon el a terheléstől. Ha ez után térsz vissza a feladatodhoz, sokkal hatékonyabb leszel benne, új perspektíva nyílik meg előtted, kitisztul a fejed, hidd el, nem fogod megbánni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X