Főoldal > MOZGÁS > 7 módszer, hogy tovább fenntartsd az edzés utáni állapotot

7 módszer, hogy tovább fenntartsd az edzés utáni állapotot

diétaedzésfejlődésfogyásfutáskardiomaratonmozgássporttréning
0

Írta: and

Ez az a perc, amikor edzés után úgy érzed, egy maratont futottál. Nem számít, hogy egy kickbox-edz&

Ez az a perc, amikor edzés után úgy érzed, egy maratont futottál. Nem számít, hogy egy kickbox-edzésről beszélünk, vagy hot jógáról, mindenki tovább szeretné élvezni az edzés utáni állapotot.

Biztos sokat hallottál már a sportolás utáni eufóriáról. Az igazság az, hogy a szervezeted bármely, olyan 30 percig végzett mozgásforma után átéli az élményt, mely megemeli a pulzusszámot. Ilyenkor endorfin szabadul fel a szervezetben. Kutatások szerint ez hasonló a THC-hez, ami a marihuana hatóanyaga. Ez a magyarázata, miért vagy olyan boldog és izgatott, amikor kijössz az edzőteremből. Íme néhány tipp, hogy hosszabban élvezhesd ezt a legális bódulatot.

Csináld keményen!

Amikor fájdalmat érzel, a szervezeted termel eg, az endorfinhoz hasonló, csak annál erősebb anyagot. Annak érdekében, hogy több ideig élvezd az edzés utáni állapotot, ki kell lépned a komfortzónádból! Adj valami extrát a szokásos edzésedhez: egy gyorsabb részt, egy extra mozdulatot stb. Később még hálás leszel érte magadnak.

Eddz a szabadban!

A nagyobb élvezet kedvéért a szakértő szerint jobb kint edzeni. A hegymászás, szörfözés, úszás mind jó választás. Kutatások igazolták, hogy az olyan friss levegő, ami a hegyekben és a vízpartok mentén megfigyelhető, elnyújtja az endorfin termelését.

Találj edzőtársat!

A tanulmányok azt igazolják, hogy azok az emberek, akik valaki mással együtt, vagy csoportban edzettek, sokkal kellemesebbnek és hatékonyabbnak élik meg az edzést. Találj egy társat, és nemcsak az edzés alatt, de után is kellemesebb lesz!

egyutt2.jpg ()

Terjeszd az örömöt!

Nagyon fontos, hogy az eufória benned fog létrejönni, ha hagyod: add át magad az élménynek és koncentrálj a jó dolgokra! Kutatások szerint, amikor a jó dolgokra koncentrálsz, a vérkeringésed felpezsdül. A legkönnyebb módja, hogy fenntartsd ezt az állapotot, ha a közösségi médiát használod: mondjuk kiposztolod az edzésed. De vigyázz, azért ne vidd túlzásba a posztolást!

Üzemanyagra fel!

Egyél valami ízletest, hogy felpörgesd az agyad dopaminközpontját! De vigyázz, a cukor és a kávé hirtelen feldobnak, de hirtelen lecsökkenhet a dopaminszinted, főleg ha edzés után fogyasztod őket!

Légy foglalt!

A testmozgás növeli a nemi szervek aktivitását, elképzelhető, hogy edzés után szexre vágysz majd. Sőt, jó érzés árasztja el a tested: endorfin és hormonok. Egy tipp: Először azért zuhanyozz le!

Figyelj a ritmusra!

Lehet, hogy hallgatsz zenét edzés közben, de próbáld ki, hogy akkor is hallgatod, ha már végeztél a gyakorlatokkal! Ezek a zenék ugyanis elindítják a tested dopamin-termelését, akár edzés alatt. Amikor elhagyod a termet, tedd be az aktuális „power song”-od és meglátod, sokkal tovább fogod érezni a boldogság ízét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X