Főoldal > MOZGÁS > 6 tipp, hogy jobb alvó és jobb futó legyél

6 tipp, hogy jobb alvó és jobb futó legyél

alvásegészségfutásmozgáspihenésregenerációsport
0

Írta:

A kutatások azt mutatják, hogy akár már egy rossz éjszaka is kihat a fizikális teljesítményedre – ha pedig több este van gondod az alvással, biztosan rosszabbul teljesítesz majd a sportban is.

 Ha krónikusan megvonod magadtól a pihenést, az nagyon rossz hatással van a futásodra és az egészségedre is. A szakértők szerint az alvás ugyanolyan fontos a fejlődés érdekében, mint az edzés.

Az estéről estére korlátozott (vagy megszakított) alvás egy hormonális változást indít el a szervezetben. Egy héten belül megnő a gyulladásos markerek száma, nő a stresszhormon szintje, az idegrendszer folyamatosan dolgozik. Az izmok és a csontozat javítására szolgáló növekedési hormont az agyalapi mirigy alvás közben bocsátja ki. Hiába edzel rendesen, ha az alvás elmarad, nem fogsz fejlődni, sőt, a sérülés veszélye is magasabb lesz!

Hogy jobban aludj, és jobb lehess a sportpályán is, fogadd meg ezeket a tanácsokat!

1. Légy következetes

Ragaszkodj egy állandó alvás/ébrenlét ciklushoz. Csináld végig a saját alvási előtti rituáléd, akár hallgass nyugtató zenét, csinálj néhány jógagyakorlatot. Ha a szervezeted elfogadja az esti rutint, könnyebben fogsz tudni elaludni.

2. Hibernálódj

Teremts olyan körülményeket, mint egy barlangban: a hálószobád legyen hideg, sötét, csendes. Próbálj megszüntetni minden olyan fényforrást, mely zavarhatja az alvásod, úgy mint a tv fénye, mobil fény, jelzőfények stb.

3. Igyál kevesebbet

Ahhoz, hogy elkerüld az éjszakai toalettre járkálást, 3 órával lefekvés előtt vegyél vissza a folyadékbevitelből. Ez a lédús gyümölcsökre, zöldségekre is vonatkozik!

futoalszik2.jpg ()

4. Ne fogyassz koffeint

A koffein hatása akár 6 órán át is érzékelhető a szervezetben. Az éjszakád érdekében válts koffeinmentes italokra (legfeljebb zöld teára, mely szintén tartalmaz koffeint, de jóval kevesebbet, mint a fekete tea) délután 5 óra után.

5. Enyhítsd a fájdalmat természetesen

Az ibuprofénre, vagy egyéb gyulladáscsökkentők használatára sok ember rossz alvással reagál.  Ha valamilyen gyulladásos problémád van, próbálj ki természetes megoldásokat, amilyen a halolaj vagy a glükozamin kondroitin.

6. Légy türelmes

Ha álmatlanságban szenvedsz, a pihenésre való következetes odafigyelés javíthatja a futásidat, de nem azonnal. Ameddig a rendszeres alvással javulnak az eredményeid, akár 4 hónap is eltelhet egy tanulmány szerint. De ne add fel! Hidd el, hogy látványos lesz az fejlődés.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X