Főoldal > MOZGÁS > 96 éves futó is indul a hétvégén a futóversenyen

96 éves futó is indul a hétvégén a futóversenyen

futásfutóeseményfutóversenymaratonmozgássport
0

Írta:

Három híresség is képviseli a 42 év – 42 km programot: többek között ez is kiderült ma délelőtt, amikor sajtótájékoztatót tartott a rendező Budapest Sportiroda (BSI) az október 8-9-i 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál felvezetéseként.

A The Aquincum Hotel Budapestben rendezett szerda délelőtti eseményen a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője és versenyigazgatója, Kocsis Árpád kijelentette: “Évek óta 6-7 ezer egyéni nevezőnk van a 42 kilométeren, s mindig az volt a célunk, hogy emellett sok-sok egyéb versenytávot is lebonyolítsunk, a 400 métertől a maratonig. Ha létszámcsúcs nem is lesz ebben az évben, de minden idők második legnagyobb SPAR Budapest Maraton® Fesztiválját fogjuk megrendezni. Nagyjából 27 ezer nevezőre számítunk, az iskolai nevezőkből minden eddiginél több lesz.”
Hozzátette: a külföldiek száma hasonló a korábbiakhoz, tízezer futóturista érkezik Budapestre. “A főváros egész éves vendégéjszakáinak fél százalékát ez az esemény adja ki, ami ha belegondolunk, hatalmas szám.” Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes ennek kapcsán elmondta, hogy azok a külföldi vendégek, akik a verseny miatt a fővárosba jönnek, sokszor több napon át itt-tartózkodnak, így utazásukat összekötik más programokkal is. “Ennek abszolút multiplikátor hatása van, nagyon komoly hozzáadott értékkel bír a város számára a verseny.”

Novák Katalin, család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár így fogalmazott: “Idén számunkra különleges a Fut a család mozgalom elindítása, amely azt hirdeti: vegyük rá családtagjainkat a közös futásra, csatlakozzanak minél többen.” Saját motivációiról is szólt: “Arra vállalkoztam, hogy életemben először egyéniben is lefutom a 42 kilométert, ami miatt nagyon izgulok, s ezzel azt szeretném megmutatni, hogy három gyerek és egy sok elfoglaltságot adó munkahely mellett is képesek lehetünk ilyen célok elérésére.”

Kozmann György sportért felelős helyette s államtitkár elmondta, hogy idén 30 millió forinttal támogatta a Budapest Sportirodát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek 284 dolgozója, illetve családtagja nevezett a versenyre. Az EMMI két stafétája már ötödik alkalommal fogyatékkal élő sportolókkal fut együtt. Többek közt Balog Zoltán miniszter is a Flora Maratonstafétában indul kollegáival együtt.

Máth István, a BSI ügyvezetője érdekes számokkal egészítette ki az elhangzottakat: több mint 1500 szervező munkáját kell összehangolni a hétvégén, az útvonalon 36 zenei pont várja a futókat, a 12 frissítőállomásra többek között 30 ezer banánnal, 3000 kg szőlőcukorral és 50 ezer liter vízzel készülnek.

“Nagyon büszkén állunk az esemény mögött.” – mondta Heiszler Gabriella, a SPAR ügyvezetője igazgatója. Elmondta, hogy több mint 300 SPAR dolgozó fog futni az eseményen, köztük Ivancsics Zsolt is, aki idén két sérült gyerm eket, azaz 80 kg-t tervez végigtolni a 42 kilométeren egy bevásárlókocsiban.

A 42 év 42 km akció keretében első maratonjára készül Lévay Viktória, a Játékszín színművésze, és korábbi válogatott labdarúgók közül ketten is: Dombi Tibor és Hrutka János. Előbbi így fogalmazott: “Nyáron kétszer nekiindultam a maratoni felkészülésnek de mindkétszer az árokban kötöttem ki, ám azóta volt időm tervezettebben edzeni, teljesítettem már három félmaratont is.” Kitűzött célidejét sem titkolta: “Szeretnék négy órán belül beérni, tehát azt, hogy hármassal kezdődjön, az se baj, ha 3:59:59 lesz. Az iramfutók segítségét is igénybe fogom venni, a Wizz Air Budapest Félmaratonon rosszul taktikáztam, három kilométernél elhúztam mellettük, aztán 17-nél nevetgélve előztek vissza…


Hrutka nem tűzött ki magának célidőt. “Általában azzal az elhatározással indulok futóversenyeken, hogy ne álljak meg, s bár azt gondolom, ez most nem fog sikerülni, azért nagyon fogok igyekezni.” Kettejüknek – és jelképesen a munkahelyi elfoglaltsága miatt a sajtótájékoztatót kihagyó Lévay Viktóriának – a program tavalyi képviselője adta át a váltóbotot. Kovács Áron őszintén állította: „Életem egyik legjobb döntése volt, hogy 42 évesen lefutottam a 42 km-t.”

A nyolc jótékonysági szervezet közül a Magyar Hospice Alapítványt képviselő Imre Géza is szerepet kapott, aki Flora Maratonstafétában fog indulni. “Egy percig sem gondolkodtam rajta, hogy az általam régóta ismert, daganatos betegek otthoni ápolásával foglalkozó szervezet felkérését elfogadjam. Egy nárciszos kitűzőt fogunk viselni, amelyet a helyszínen is meg lehet vásárolni, ezzel is támogatva az alapítványt” – mondt a a Rióból egy ezüsttel és egy bronzzal hazatért vívó. Ide tartozik, hogy a 42 kilométerre vállalkozók mezőnyét vasárnap a kajakos olimpiai bajnok Kozák Danuta és a paralimpián aranyérmes Tóth Tamás fogja elindítani a rajtkürttel.

Sok más híresség mellett Ónodi Eszter, a Katona József színművésze is ott lesz a mezőnyben vasárnap. “Soha nem vettem részt futóversenyen, sőt még betonon sem futottam eddig. Aznap két bemutató is van a színházban, így nem váltóban állunk ki a csapattal, ezért egyéniben futok 10 kilométert.” Vasárnap az egyéni és váltó maratoni táv mellett az Actimel 10 km és a Coca-Cola Testébresztő 30 km várja a futókat, míg szombaton számos rövidebb táv: 400 m, 600 m, 3×2 km-s váltó, 2,7 km, 5 km. A legrövidebb, a FODISZ Esélyegyenlőségi Futam kapcsán Toponári Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: “A futamunk az esélyegyenlőségről szól, s nem a méterekről. Céljuk, hogy megmutassák: mekkora élmény a fogyatékkal élő gyermekeknek, felnőtteknek részt venni egy ilyen eseményen.

Egészen döbbenetes, hogy Csillag Józsefné 96 esztendősen döntött úgy, hogy rajthoz áll, ezzel megdöntve a BSI által rendezett események korrekordját. Igaz, Mária néni „csak” a 600 méteres NESTLÉ Családi Futáson indul, egy négygenerációs családi csapatban, a 66 éves fiával, a 33 éves unokájával és az 5 hónapos dédunokájával. A verseny legidősebb magyar maratonfutója egyébként Kiss György, akinek a születésnapja október 7., tehát a verseny napján már 81 éves lesz.
Előzetesen 77 országból regisztráltak a az október 8-9-i 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra, több mint 4100 külföldi futó jön, a legtöbben Franciaországból (635). Hazánk 910 településéről érkezett nevezés.

Forrás: Futanet


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X