Főoldal > MOZGÁS > Így motiválják magukat a sportpszichológusok

Így motiválják magukat a sportpszichológusok

motivációmozgáspszichológiasportsportpszichológus
0

Írta:

A személyi edző abban segít, hogy hogyan tudod az izmaidat a leghatékonyabban fejleszteni. A sportpszichológus pedig abban tud tanácsot adni, hogy minden fejben keletkező problémát meg tudj oldani. Segít, ha motiválatlan vagy, megmutatja, hogyan összpontosíts jobban sportolás közben és tanácsot ad, ha testképzavarokkal küzdesz.

Csupán egyetlen kérdés merülhet fel bennünk, mégpedig az, hogy egy sportpszichológus vajon hogyan tartja fent a motiváltságát, mit tesz annak érdekében, hogy a sport örömet okozzon neki. Itt a válasz! Az alábbiakban néhány szakember nyilatkozik, hogyan csinálja.

1. A lista élére helyezi a mozgást

„Reggel mozgok, hogy a nap során bekövetkező változások ne zavarjanak, nehogy a sok teendő miatt maradjon el a sport.” – mondja Dr. Jennifer Farrell sportpszichológus. Inkább éjszakai bagoly vagy? Könnyítsd meg a reggeli készülődést, készíts ki mindent előző este, hogy reggel ne kelljen semmin gondolkodnod.

2. Egyedül nem megy

Emlékezz rá, hogy nem csupán neked vannak szükségleteid. Ha van kutyád, tudod, hogy neki is mozognia kell, jobban jártok, ha együtt mentek el kocogni. Ha nincs kutyusod, keress egy partnert az edzéshez, akivel egymást tudjátok segíteni edzés közben.

3. Ütemezd be

Társsal vagy anélkül, ha a napi ütemterv része a mozgás, nem lehet kihagyni. Írd be a naptáradba, akár a munkahelyi feladatokat. A beírt meetinget sem hagyod ki csak azért, mert „nincs kedved”, nemde? A mozgás is legyen ilyen prioritású!

4. Nem szereted az adott sportágat? Ne csináld!

Csak azért, mert mindenki fut vagy CrossFitre jár, neked még nem muszáj. Próbálj ki minél több sportágat és olyat válassz, ami neked a legjobban tetszik, amiben örömöd leled. Lehet, hogy számodra az lesz a legjobb, ha egyedül vagy sportolás közben, de lehet, hogy a közösség segít. Könnyebben fogod rávenni magad az edzésre, ha szereted is.

5. Pozitív gondolatok

Stephanie Pearl sporttanácsadó szerint az emberek leggyakrabban azzal érvelnek önmaguknak, hogy „mennem kell edzeni”.  Ha ehelyett azonban azt mondják, hogy „szeretek edzeni”, azonnal megváltozik a hozzáállásuk is. Az is jó megoldás lehet, ha összeállítasz magadnak egy motiváló playlistet, ahova olyan zenéket válogatsz, melyek felpörgetnek.

6. Ha nem megy, ne görcsölj, csinálj mást

Szögezzük le, hogy bizony vannak olyan napok, amikor nehezen megy az edzés. Oké, ha nagyon keveset aludtál, rengeteg stressz ért a munkahelyeden, nem kell ragaszkodnod az előre eltervezett spinning órához, de akkor sem az a megoldás, hogy a tv előtt tespedsz. Attól nem fogod magad jobban érezni. Ha nincs kedved semmihez, egy kisebb sétára nyugodtan elmehetsz, legalább kiszellőzteted a fejed és jobban fogod magad érezni utána.

7. Várd a végét

Nyilván nagyon nehéz azért korábban felkelni, hogy kocogni indulj vagy korán odaérj a terembe. De ha már az edzés előtt emlékezteted magad, hogy milyen jól fogod magad érezni mozgás után, könnyebben fogsz kikelni a meleg takaró alól. Emlékezz rá, hogy minden megtett lépés közelebb visz a céljaidhoz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X