Főoldal > MOZGÁS > Jövőre maratont futnál? Így készülhetsz biztonságosan

Jövőre maratont futnál? Így készülhetsz biztonságosan

edzésegészségfelkészülésfutásfutóversenymaratonsportsportorvosszív
0

Írta:

Minden évben szép számmal akadnak olyanok, akik megirigylik a maratoni futókat, ezért elszánják magukat, hogy egy év múlva ők is részt vegyenek a megmérettetésen. A maratoni táv tejesítése valóban mámorító érzés, de ez csak akkor van így, ha megfelelő felkészülést követően vágunk neki az embert próbáló 42195 méteres távnak.

Dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ sportorvosa elmondja, hogy milyen módszerekkel lehet felmérni az egészségi állapotot, és az itt kapott értékek milyen módon segíthetnek minket az eredményes felkészülésben.

Odafigyeléssel, körültekintéssel vágjunk bele!

Sokan a 30-as, 40-es éveikben, vagy akár egész idős korban állnak neki a sportolásnak, sőt világszerte nem egy hetven-, nyolcvanéves idős ember futja le rendszeresen a maratont. Van, aki komolyabb betegség után kezd el futni és felhozza magát erre a szintre, van, aki több kiló súlyfelesleggel kezdi meg a felkészülést és jut be a célba. Lehet teljesíteni ezt a távot, de nagy odafigyelést, körültekintést, tudást, türelmet igényel. A maraton jelentős része a fejben dől el, egyrészt lelkileg bírni kell a terhelést, a monotonitást, illetve önfegyelmet, kitartást, elszántságot követel. Másrészt  fizikailag is megfelelően felkészültnek, edzettnek, és ami a legfontosabb egészségesnek kell lennünk, hogy azt a nagyfokú terhelést, amellyel a maratoni táv teljesítése jár, bírja a szervezetünk.

Honnan tudhatjuk, hogy egészségesek vagyunk –e a maratoni távhoz?

Az első és legfontosabb, hogy tisztában kell lennünk aktuális állapotunkkal, teherbírásunkkal, hiszen ez az alapja annak, hogy nyugodt szívvel részt vehessünk ezen az erőpróbán, hogy megfelelő ütemben fejlődhessünk, és az egészségünk szem előtt tartásával jussunk el vágyott célunkig. Ebben lehet segítségünkre a teljesítmény-élettani felmérés, amellyel az aktuális egészségi állapotot, illetve a teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgálják és értékelik orvosi ellenőrzés mellett műszeresen. A kapott értékek ismeretében lehet döntést hozni arról, hogy alkalmasak vagyunk –e a maratoni táv teljesítésére, illetve ez alapján állítható fel a személyre szabott edzésterv, valamint így folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető teljesítőképességünk fejlődése is.

45452410 - beautiful young woman runns on a mountian path at sunrise

Hogyan történik a vizsgálat?

Az elmúlt évtizedekben, az élsportban és a szabadidősportban is megnőtt a szív- és érrendszer megbetegedéseihez köthető halálesetek száma. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy sok esetben, az esetleges rejtetten jelen lévő problémák egy szimpla orvosi vizsgálat alkalmával nem derülnek ki, csak fokozott terhelés során jelentkeznek. Márpedig a maraton egy határterhelésnek számít, ezért feltétlenül fontos rendszeresen, de a verseny előtt feltétlenül egy alapos kardiológiai állapotfelmérésen részt venni. Ezután a terheléses vizsgálatok következnek ergospirométerek segítségével, amely lehet futópad/kerékpár ergométer. Ezzel az elvégzett munka mennyiségét mérik pontosan. Az eljárás alatt 12 elvezetéses EKG segítségével rögzítjük a szív működését, így megkapják a pulzusszámot, illetve az esetleges ritmuszavarok, funkcionális eltérések megmutatkoznak. A terheléses vizsgálat közben az illető légzésteljesítményét is nyomon lehet követni egy arcra vehető maszk segítségével. Ezáltal meghatározható a kilélegzett levegő összetétele, mennyisége, oxigén/széndioxid tartalma, amit nyugalomban és terhelés közben is monitorozunk. Ezekkel a felmérésekkel, az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatók vizsgálatával és értékelésével fel lehet térképezni a sportoló állapotát és edzettségi szintjét.

Mit tanácsol a sportorvos?

Minden edzés (terhelés) kialakításánál figyelembe kell venni az edzéseket végző egyén aktuális kondicionális állapotát. Egyrészt azért, hogy a minimálisra csökkentsük a rosszullét, illetve a komolyabb egészségügyi problémák kockázatát, másrészt ez szolgáltathatja az alapot, a felállított célok eléréséhez és az ideális edzéstervezéshez. Ennek segítségével kaphatunk visszajelzést a későbbi ellenőrzéseknél az elvégzett edzésmunka eredményességét illetően is. „Azt tanácsolom, hogy aki biztonságosan szeretne felkészülni, illetve a maratoni futáson részt venni, már a felkészülés kezdetén menjen el egy sportorvosi vizsgálatra, adja meg magának az esélyt, hogy kiderüljön, milyen genetikai vagy kardiológiai problémája lehet, ami a futás útjába állhat. Annak érdekében, hogy valóban biztonságos és eredményes legyen a felkészülés személyre szabott edzésterv, valamint étkezési program összeállítása is szükséges. Ebben szakképzett mozgásterapeuták, edzők, sportdietetikusok esetleges sérülések esetén pedig sportrehabilitációs szakemberek nyújthatnak segítséget.” – javasolja Dr. Matusovits Andrea, sportorvos.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X