Főoldal > MOZGÁS > Ezért szúr az oldalad edzés közben

Ezért szúr az oldalad edzés közben

edzésfájdalomkardiomozgáslégzésmozgásoldalszúrásoxigénsportterhelés
0

Írta:

Egész biztosan te is találkoztál már azzal a kellemetlen, szúró érzéssel az oldaladban, ami általában futás, vagy más egyéb kardiomozgás közben jelentkezik. Az okok többfélék lehetnek, összegyűjtöttük neked, hogy mi minden állhat a háttérben.

Helytelen légzéstechnika

A legvalószínűbb oka annak, ha szúr az oldalad, ha rosszul veszed a levegőt. Mozgás közben ugyanis az izmoknak még több oxigénre van szükségük, mint egyébként. Baj akkor van, ha felületesen lélegzel kicsiket, vagy pedig nem a helyes orron be-szájon ki elvet alkalmazod. Ilyenkor izmaid gyorsabban elfáradnak, és görcsökkel, vagy hastájékon jelentkező szúróérzettel jelezhetnek.

Rossz tartás

Még ilyen banális oka is lehet annak, ha begörcsöl sportolás közben az oldalad. Ebben az esetben ugyanis a hasi terület idegei irritálódhatnak, plusz terhelést kap a rekeszizom, ami így az oldalad szúróérzetéhez is vezethet. Figyelj tehát a helyes testtartásra mozgás közben is, ne hagyd, hogy a teljesítményedet ilyen okok miatt ne tudd fokozni.

Rekeszizomgörcs

A rekeszizomgörcs is igen gyakran felelős a hasfalban jelentkező görcsökért. Futás közben ugyanis a rekeszizomra extra terhelés nehezedik. Ekkor még jobban meg kell emelkednie, miközben a belső szervek súlya húzza lefelé. És mivel kardiomozgás közben igen gyakran levegő után kapkodunk, még a megfelelő mennyiségű oxigén megléte is kétséges. Ennek következtében pedig szúrni fog az oldalad.

43792727 - an athletic woman watches something in the distance. she is sitting on a bench by a window in a loft gym, holding her device and listening to music.

Belső szervek szalagjainak rángása

A futás, kardiózás igen erőteljes, ütemes mozgásokon alapszik. Ezt a mozgást a belső szervek szalagjai természetesen átveszik, így a mozgás és a légzés általi rángás következtében ezek a szalagok megnyúlnak, könnyen okozva szúró fájdalmad az oldaladban.

Evés, ivás edzés előtt

A mozgást megelőző egy órában nem ajánlott enni, és túl sokat sem érdemes inni. Különösen igaz ez akkor, ha kardiomozgásról beszélünk. Ha ezt mégsem tartod be, ne lepődj meg a fájdalom szinte azonnali jelentkezésén, sőt, még a gyomrod is felfordulhat.

Megfelelő bemelegítés hiánya

Egyetlen mozgásformát sem szabad bemelegítés nélkül elkezdeni. Ha mindezt elmulasztod, nem készíted fel testedet az extra megterhelésre, amit a sport jelent. Így nem csak a sérülés veszélye jóval nagyobb, de szinte egész biztosan az oldaladban jelentkező fájdalommal is számolnod kell.

Túl nagy terhelésnek teszed ki magad

Ha edzés vége felé görcsöl be az oldalad, az jelezheti azt is, hogy túlzásba vitted a mozgást. Ilyenkor hallgass testedre, és ne hajszold túl magad, és mindenképpen tartsd be a fokozatosság elvét. Egyetlen plusz kilométer sem ér annyit, hogy árts az egészségednek.

Fotó: 123RF

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X