Főoldal > MOZGÁS > Téli álom helyett inkább pörögj fel!

Téli álom helyett inkább pörögj fel!

energiafáradtságimmunrendszerinfrabicikliinfrafénykimerültség
0

Írta:

A téli álom csak az állatoknak adatik meg, a halandó emberek maximum hivatkozhatnak a télre, ha decembertől márciusig eluralkodik rajtuk a levertség és a krónikus fáradtság érzése. A legjobb, ha nem panaszkodunk a hideg és zord időjárásra, hanem keresünk valami motiváló és meleg dolgot, ami átlendít a téli kedvetlenségből, előrehozza a megújulást és a tavaszt!

Csak keveseknek adatik meg a lehetőség, – a költöző madarakon kívül -, hogy évente legalább egyszer a télből a nyárba utazzanak és egy meleg éghajlatú kontinensről irányítsák életüket és éljék a megszokott hétköznapokat mindaddig, míg nálunk újra beköszönt a tavasz. Az pedig, hogy a téli hónapokra hibernáljuk magunkat teljesen kizárt! Nem úgy mint néhány emlős, a hüllők illetve rovarok esetében, amik bizony a tél beköszöntével átprogramozzák magukat és folyamatosan kezdenek kihűlni. Azonban a bennük lévő „hőfokszabályzó” beállítja az adott egyed alvóhőmérsékletét, megmentve ezzel a megfagyástól és a pusztulástól! Ugyan szívverésük és légzésük is lassul, testhőmérsékletük pedig a környezet hőmérsékletére csökken, sosem érik el a fagypont alatti szintet.

Ugye milyen egyszerű lenne, ha mi is így működhetnénk? Vagy talán még sem! Rengeteg élménytől, ránk váró kihívástól és feladattól fosztana meg bennünket az élet, amit nem lenne szerencsés kihagyni.

A fáradtság gyakori okai

Annak, hogy olykor fáradtabbnak érezzük magunkat bizony sok oka lehet és bár a téli időszakban jellemzőbb a kimerültség, nyáron is előfordulhat krónikus fáradtság. Ha gyengének, erőtlennek, alulmotiváltnak érezzük magunkat, a koncentrációnk is csökken melyek a fáradtság gyakori tünetei. Ha ezeket észleljük magunkon, netán szívverésünk is szaporább a megszokottnál, vagy szédülünk, esetleg az ájulás kerülget bennünket, érdemes szakemberhez fordulni és kideríteni az okokat. A háttérben állhatnak különböző betegségek, alvási probléma, kezelések mellékhatásai, vagy egyszerűen a nem megfelelő életmód. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha figyelünk szervezetünkre és megérzéseinkre akkor ezek a problémák elkerülhetőek!

Mondjunk nemet a kimerültségnek!

Ha immunrendszerünk tökéletesen működik a fáradtság érzését csak hallomásból fogjuk ismerni! Azonban ha porszem kerül a gépezetbe, és a szervezetünkben felhalmozódnak a méreganyagok, az immunrendszer energiát von el, hiszen a létfontosságú szervek működéséhez energiára van szükség.  Ilyen esetben általánossá válik a krónikus fáradtság. A normál, jó közérzet helyreállításához lehet, hogy elegendő egy kis méregtelenítés, vagy egyszerűen csak több folyadékra van szükségünk mert kiszáradtunk. Ha naponta iszunk legalább két liter vizet, igen valószínű, hogy a fennálló fáradtság megszűnik. A táplálkozási szokások megváltoztatása és a mozgás is megoldás lehet megfáradt testünknek. Mindegy, hogy otthon vagy edzésteremben, egyedül vagy többed magunkkal, fitnesz vagy súlyzós edzés, jóga vagy pilates, tél vagy nyár, a lényeg, hogy mozogjunk! Persze kifogásainkat és negatív gondolatainkat hátra kell hagyjuk, de megéri! Ha még nem találtuk meg legmegfelelőbb mozgásformát, akkor csak nemes egyszerűséggel bringázzunk! Persze nem kell feltétlenül tél közepén a jeges úton életünk kockáztatásával megkezdeni az edzéseket, hiszen pont az a cél, hogy jól érezzük magunkat.

A tökéletes megoldás erre egy új mozgásforma, az infrabringa, mely nem csak jól átmozgat fél óra alatt, de az infralámpáknak köszönhetően egészséges fénnyel is kényezteti szervezetünket. Igazán jó kikapcsolódás a téli rövid nappalok idején! Miközben átjárja testünket-lelkünket a meleg a biciklizéssel fogyhatunk, regenerálódhatunk, kikapcsolódhatunk, és kedvetlenségünk helyébe egy egészen más jellegű fáradtság lép. A jóleső fáradtság érzése, miközben megtelünk energiával!

Forrás: purecom

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X