Főoldal > MOZGÁS > Ez történik, ha minden nap megcsinálod a lefelé néző kutya pózt

Ez történik, ha minden nap megcsinálod a lefelé néző kutya pózt

ászanajógajógapózlefelé néző kutya pózmozgáspóz
0

Írta:

A lefelé néző kutya póz az egyik legismertebb és legtöbbek által kedvelt jógapóz a földön. Ez az a póz, ami majdnem az összes izmot megnyújtja a testedben.

Sőt, számos hasznos egészségi előnnyel jár, ha rendszeresen végzed ezt a gyakorlatot. Azért csináld minden nap a lefelé néző kutya pózt, mert ez…

… minden izmot megmozgat

Nagyon sok időt töltünk az asztal és számítógép mellett, vagy a mobilunkat nyomkodva, ami plusz feszültséget okoz. Mellkasi szorítás, derékfájás, ismerős? A lefelé néző kutya póz megnyújtja az izmokat, csökkenti azok feszültségét, így sokkal könnyedebbnek fogod érezni magad.

… nyújtja a lábat

A napi séta, ácsorgás, ülés következtében a csípőd igen intenzív terhelésnek van kitéve. A gyakorlat remekül megnyújtja a nagyobb izomcsoportokat a láb és csípő táján. Ezzel együtt erősíti ezeket az izmokat is, így hosszú távú megoldást jelent a problémára.

… nyújtja a core-izmokat

A core szó jelentése központ, és a tartóizmokat jelöli. Ide tartozik például a törzsizom és a hasizom is. Valószínűleg bele se gondolunk, hogy állás és ülés közben ezeket az izmokat folyamatosan dolgoztatjuk, éppen ezért létfontosságú, hogy edzettek és ruganyosak legyenek. Ennek érdekében minden nap végezd el a lefelé néző kutya pózt.

… formálja a lábad és a karod

Mivel a póz terhelést ró a karodra és lábadra, hiszen ezeken támaszkodsz, hatékonyan tudod formába hozni ezeket a testrészeket. Figyelj oda, hogy a sarkad mindig érje a földet a gyakorlat végzése közben, mert így nyújthatod az Achilles-ínt.

Beautiful young woman working out indoors, doing yoga exercise in the room with white walls, downward facing dog pose, adho mukha svanasana (sun salutation pose), full length, side view, Image: 277920735, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

… erősíti a csontozatot és ízületeket

A gyakorlat erősíti a csontokat, javítja a csontsűrűséget, ami kulcsfontosságú a csontritkulás megelőzésében. A boka és a csukló napi szinten hatalmas terhelésnek van kitéve, mert az első az egész testsúlyodat, a második pedig a boltban vásárolt termékeket és a gyerkőcöket cipeli. A lefelé néző kutya póz nagyon megerősíti az ízületeket, így a boka és csukló ízületeit is.

… serkenti a vérkeringést

A póz valójában egy inverz testtartás, mivel a fejed és a szíved így alacsonyabbra kerül, ugyanúgy mintha fejállást végeznél. Javítja a vér áramlását a testben, hiszen több vér száll az agyadba a gravitációnak köszönhetően.

… megszabadít a stressztől

Milyen jó lenne, ha mindig a rendelkezésedre állna valaki, aki megmasszírozza a nyakad. Jó hír, a lefelé néző kutya póz segít. A nyaki izmok nyúlása végett a póz lazítja az olyan izomcsoportokat, mint a váll és a nyak, melyek hajlamosak megfeszülni stressz esetén.

… légzésjavító

A jóga egyik fontos eleme a tudatos légzés. Amikor felveszed a pózt, próbálj meg a levegővételre figyelni, az legyen lassú, hosszas és kiegyensúlyozott. Az oxigénfelvétel javulásával nő az agyi aktivitásod, csökkent a stressz mértéke és hatékonyan lazul el az izomzat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X