Főoldal > MOZGÁS > Finisher: a 10 perces zsírgyilkos

Finisher: a 10 perces zsírgyilkos

edzéserőFinisher edzésfogyásmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Erő, robbanékonyság és maximális zsírégetés – ez a Finisher edzésmódszer három alappillére, amivel te is csúcsra járathatod a sportteljesítményedet. A rövid idő ellenére a hatás garantált: ha szeretnéd fejleszteni a kondidat, vagy nehezen szabadulsz meg a makacsabb zsírrétegtől, ezt ki kell próbálnod!

Mi is ez?

Nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolni, a Finisher – vagyis a „végjáték” – során egy pár feladatból álló, rövid gyakorlatsort kell egymás után végezni minimális pihenővel. Fontos, hogy komplex gyakorlatokat válassz, amik minél több nagyobb izomcsoportot mozgatnak meg rövid idő alatt. A lényeg a magas intenzitás, ami növeli az edzés utáni alapanyagcseréd, vagyis a súlyzós edzés végeztével még órákig kitart a zsírégető hatása. A Finisher feladataival még változatosabb lesz az edzésed, új ingert kapnak az izmaid, ezáltal hatékonyabban fejlődnek, plusz a központi idegrendszerednek is új inger lesz, ami még a kreativitásodat is növeli.

96490590 - sporty woman before kettlebell exercise

Mikor végezd?

A Finisher nagy előnye, hogy nem kell hozzá átvariálni az eddig jól bevált edzéstervedet, elég, ha a végén szánsz rá plusz 5-10 percet – a leghatásosabb, ha hagyományos súlyzós edzés után végzed. Bár az edzés végén fáradtnak és kimerültnek érezheted magad, ez a tökéletes időzítés arra, hogy a maradék energiaraktárakhoz nyúlj, és még inkább felpörgesd a szervezeted zsírégetését. Fiziológialag ilyenkor az energiaraktáraid kielégítésére ösztönzöd a HSL nevű zsírbontó enzimet, melynek fő feladata a zsírsavak felszabadítása a zsírsejtekből. Tehát a maradék zsírszövet lepucolására ez a legjobb időzítés.

Így csináld!

Gyepesi Áron személyi edző azt javasolja, kezdőként először saját testsúlyos gyakorlatokat végezz, a haladók már egyéb eszközöket, például kettlebellt is bevethetnek.

#1. 30 saját testsúlyos guggolás + 15 fekvőtámasz – 3-6 körben

#2. 5 húzódzkodás (kezdőknek gumiszalaggal) + 10 fekvőtámasz + 15 dobozra ugrás – 10-15 perc alatt a lehető legtöbb körben

#3. 15 lendítés kettlebellel + 50 m séta 2 kettlebellel (más néven farmer séta) + 15 „fallabda” (medicinlabda guggolásból falhoz dobása) – 10 perc alatt 5 körben

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X