Főoldal > MOZGÁS > 3 edzéstípus, amit minden futónak csinálnia kellene

3 edzéstípus, amit minden futónak csinálnia kellene

edzésedzéstervfélmaratonfutásgyorsító edzéshosszú futáskalóriamaratonmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Elsőre a futás egy egyszerű sportnak tűnik, amihez nincs szükség különleges felszerelésre, csak némi fegyelmezettségre, de ha valaki komolyabban elmerül ebben a sportban, hamar rájön, hogy a fejlődéshez fel kell építeni az edzéseket.

Ha hetente néhányszor 45-60 percet futsz is, de mindig ugyanabban a tempóban, vagy csak ahogy időd engedi elindulsz, és futsz amennyi jól esik – ezzel is rengeteget teszel magadért, de egy idő után az előre lepéshez sajnos nem elég. Ha fejlődni szeretnél, ezeket a speciális edzéseket illeszd bele a heti futásaidba. Tökéletesen kiegészítik egymást, és hamar érezhető eredményt hoznak.

1. Gyorsító edzés

Miért jó? Egy 2007-es tanulmány is megerősítette, amit a profi sportolók már régóta tudtak: a magas intenzitású edzésmunka hatékonyabban növeli a teljesítményt, mint a közepes intenzitású. Sokan esnek abba a hibába, hogy magasabb intenzitással futnak, mint ami az állóképesség növeléshez ideális lenne, ahhoz viszont nem elég a tempó, hogy segítsen a fejlődésben. A gyorsító edzések beiktatása (legyen az szabályos interval vagy játékos fartlek típusú edzés) segít növelni a tempót, csökkenti a sérülések esélyét és javítja az általános állóképességet.

Hogy csináld? A legegyszerűbb, ha laza fartlek edzéssel kezded. A fartlek svéd eredetű szó, jelentése “sebesség játék”, és ez jól le is fedi, hogy mit jelent. Az interval futással ellentétben ez nem egy szabályos edzésforma, hanem játékos, strukturálatlan, a közepes-gyors szakaszokat váltogatja a lazákkal. Bemelegítés után kinézel rövid távokat, mint pl. egy villanyoszlop, egy bokor, stb. (nagyjából 10-30 másodpercre lévő pontok), ameddig sprintelsz, majd újra laza futással regenerálódsz pár percig, a következő sprint előtt.

A másik lehetőség a „dombozás”. Laza bemelegítés után keress egy dombot, amire 20-30 mp-ig teljes erővel futsz felfelé. Lefele lazán kocogj le, vagy sétálj akár, majd pár perc laza futás, és jöhet újra a domb! Ezt ismételd párszor. Idővel növelheted az ismétlésszámot, vagy futhatsz hosszabb ideig felfelé.

2. Hosszú lassú futás

Miért jó? A hosszú lassú futás nem véletlenül maradt igazi klasszikus edzésforma a mai napig. Az elgondolás egyszerű: fuss hosszút, de ne fuss erőből! Lehet a távot növelni, vagy lehet a tempót növelni, de ne próbáld egyszerre a kettőt!  Aerob tartományban folytatott hosszú edzés során a szervezeted fejleszti az állóképességet, a szívműködést, javítja izmaid glikogén raktározó képességét, és ahogy egyre edzettebb leszel, könnyebben fog menni a gyorsabb futás is! Mark Allen triatlonista azt követően nyerte meg az Ironman Triatlon Világbajnokságot, hogy így kezdett edzeni – hát miért ne működne nálad is?

Hogy csináld? Indulj ki abból, hogy mit jelent most a hosszú futás számodra?  Ha most kezdted a futást, és még 3 km is megerőltető, akkor annyit fuss – de 5-10 perc intenzív sétát iktass be előtte és utána. Ha a 40-percet-futó-típus vagy, akkor kezdj 42 percet futni, de ugyanúgy iktasd be az intenzív sétát futás előtt és után. Idővel növeld a futással töltött időt, de a séta maradjon! Ha szép lassan melegszik be a szervezeted, könnyebben marad aerob tartományban a pulzus, a levezetés pedig csökkenti az izomlázat és elkerülheted vele az izmok merevedését vagy görcsölését. Ne feledd, semmiképp sem az a cél, hogy az eddigi 30 perces futásokból 3 órás futásokra válts egy hét alatt, ez is egy hosszabb folyamat!

35653515 - couple jogging in autumn nature

3. Regeneráló futás

Miért jó? Előzd meg a túledzettséget azzal, hogy figyelmet fordítasz a regenerálódásra is! A regeneráló futás (bármilyen meglepő is) nagyon jól mutatja az edzettségi szintedet. Ha regeneráló futás tempóját könnyedén, kényelmesen tudod tartani, az azt jelzi, hogy egyre fittebb és erősebb futóvá válsz. Ha nehezedre esik, esetleg fájdalmas, egyáltalán nem esik jól, az viszont azt jelzi, hogy valamit nem jól csinálsz. Vagy túl kemény a többi edzés (ami túledzettséghez vezethet) vagy továbbra sem találtad meg a megfelelő edzéstempókat (a hosszú futások túl gyorsak, vagy a gyorsító edzések túl lassúak).

Regeneráló futás alkalmával van időd a testedet is alaposan megfigyelni. Hogy bírják a combjaid, a vádlid? Nem göcsöl a hasad? Nem fáj valamid? Egy nehezebb edzés során elképzelhető, hogy ezeket egyszerűen nem veszed észre, de a regenerálódásnak az is része, hogy megfigyeld a tested jelzéseit.

Hogy csináld? Ha még csak nemrég kezdtél futni, akkor a regeneráló futás tempóját rettentő lassúnak érezheted, alig kocogásnak, de fontos, hogy a pulzus nagyon alacsony maradjon! 15-20 perc is elég lehet, ha az esik jól, akár sétálj is bele. Az átlagos futótempódnál lassabb, kényelmesebb, „beszélgetős” tempót válassz. Egy gyakorlott futó számára legalább 45-60 perc lenne ideális regeneráló tempóban, de ha elkezdene felfelé kúszni a pulzusod, vagy fáradtnak érzed magad, rövidítsd le az időt, vagy sétálj inkább.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X