Főoldal > MOZGÁS > Így kezdj edzeni a teremben

Így kezdj edzeni a teremben

edzésedzőteremegészségerősítésizomkalóriamozgássportsúlyzós edzéstestzsírégetés
0

Írta:

Újonc vagy az edzőteremben? Így tedd meg az első lépéseket!

Végre megcsináltad. Pontosabban megvetted. Mármint a bérletedet az edzőterembe. Ráadásul, aki életében először tesz így, szinte rögtön le is izzad a gondolattól, attól, hogy mit is fog majd ott csinálni, hogyan kell viselkedni? Azért, hogy ne zavarodj meg teljesen, igyekszünk néhány jó tanáccsal ellátni.

A legfontosabb talán, hogy ne akarj mindent azonnal kipróbálni. Nézz szét, legyél nyitott, érdeklődő. Ismerkedj a teremmel, a gépekkel, az edzőtársakkal és folyamatosan tanulj, figyelj. Néhány hét alatt megjön a kellő rutinod és önbizalmad, ahhoz, hogy bátran továbblépj.

A szakemberek szerint nehéz dolog megragadni egy teremben. Nem árt, ha az elején segítséget kérsz a helyi személyi edzőtől, fitnesz oktatótól vagy recepcióstól. Velük könnyebben megismered a létesítményt, annak hangulatát. Kérdezz tőlük bármiről, amit érdekesnek, furcsának, vagy szokatlannak találsz. Ha ez megvan, akkor nem árt legalább néhány edzést szakember irányításával végigcsinálni. A magad kárán is megtanulhatod a dolgokat, de hidd el, hogy úgy sokkal nehezebb lesz, és sérülésveszélyes is.

Young beautiful woman at gym

Végül pedig néhány alapelv az abszolút kezdőknek:

1. Érezd jól magad!

Az egyik leglényegesebb dolog és a legjobb módja annak, hogy törzsvendég legyél. Először próbáld ki azokat a gépeket és dolgokat, amelyeket igazán érdekesek találsz. Kóstolj bele és ne érezd azt, hogy bármi rád erőltetnének.

2. Legyen terved

Kell valami elképzelés, hogy mit is szeretnél csinálni és elérni. Ezzel megakadályozhatod, hogy céltalanul barangolj. Különösen lényeges, ha nem tudsz a helyi edzővel, szakemberrel konzultálni. Bőven elég csak felvázolni. Például így: 20 perc kardió, 15 perc erősítés, 10 perc nyújtás. A részleteket majd kidolgozod később.

3. Ne ess túlzásokba

A kezdők szokásos hibája, hogy minden edzésen széthajtják magukat. Aztán néhány nap kényszerpihenő következik. Pontosan ezt kellene elkerülnöd. Ha szeretnél életre szóló hagyományt kialakítani, és néhány év lustálkodást bepótolni, akkor az nem megy egyik napról a másikra. Néhány hét biztos kell hozzá, hogy a tested hozzászokjon a terheléshez és a rendszeres mozgáshoz. Addig dolgozz alacsony intenzitással, a tested, az izmaid, az ízületeid és a csontjaid nagyon hálásak lesznek érte.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X