Főoldal > MOZGÁS > Sportok, amikkel könnyebbé teheted a nehéz napokat

Sportok, amikkel könnyebbé teheted a nehéz napokat

ciklusedzésegészségfájdalomhormonmenstruációsport
0

Írta:

Tudtad, hogy egyes sportok segítenek azzal, hogy a menstruációval járó kellemetlen tüneteket enyhítik pszichésen és fizikailag is?

Sokan örülünk, ha egyáltalán életben vagyunk a nehéz napok alatt: görcsök, puffadás, hasmenés, fejfájás rossz közérzettel párosulva. Az viszont óriási tévhit, hogy ebben az időszakban nem ajánlott a sport! Sportolni a menstruáció alatt is lehet, csak mint mindenhol, itt is be kell tartani pár alapszabályt. Például azt, ha túlhajszoljuk szervezetünket, az káros lehet az egészségre, illetve a menstruáció alatti sportoláskor különösen figyeljünk testünk jelzéseire.

Ezek a sportok a segítségedre lehetnek

  • Jóga: válasszuk a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe.
  • Pilates: főképp a hátat nyújtó gyakorlatok számítanak.
  • Gyors gyaloglás: 31 perc lendületes gyaloglás stresszoldó, és endorfint is termel.
  • Stretching: nyújtani görcsös izmainkat a legszuperebb.
  • Úszás: különösen a hátúszás ajánlott ilyenkor.

Bizonyos gyakorlatokat pedig nem árt kerülni:

  • Ne hasizmozzunk pár napig, kerüljük a hasprést
  • Ne terheljük túl a hátunkat és a gerincünket

Amit érdemes szem előtt tartani

Ha egészséges vagy, és a szokásos edzéseid nem erőltetnek meg túlzottan, akkor a menstruáció alatti sportolás igenis sokat segíthet a rossz közérzet és a nehéz napokkal együtt járó tünetek enyhítésében. Azonban ha épp a menzez alatt akarod emelni a teljesítményed, az már nem biztos, hogy jó hatással lesz a ciklusodra. A nagyobb erőkifejtést igénylő sportok – például egy jelentősebb távú, több tíz kilométeres futás, vagy kimerítő súlyzózás – akár a vérzés elmaradásához is vezethetnek, ha hirtelen erőlteted meg magad és erre még nem elég felkészült a szervezeted.

74374616 - woman health problem. ?loseup of female with fit slim body in panties holding white card with sad smiley face near her stomach. digestive disorders, period pain, health issues concept. high resolution

Summa summárum: ha nem vagy egy sportos ember, akkor ne a vérzés idején kezdd el a világmegváltó fitneszprogramod, hanem halaszd el pár nappal későbbre, mikor túl vagy a kellemetlenségeken. Ezután már viszont érdemes rendszeressé tenni a testmozgást – napi 20 perc már megfelelően karbantart –, mert ez hosszú távon kiegyensúlyozottabbá, kevésbé görcsössé teszi majd a havi vérzést.

Még egy jó hír: nemcsak spottal, hanem a következő ételekkel is sokat enyhíthetsz a tüneteket

  • A menstruációt megelőző feszültséget, illetve a menzesz alatti rossz közérzetet csillapíthatod magnéziummal. Fogyassz több magnéziummal dúsított ásványvizet, hüvelyeseket, leveles zöldséget!
  • A C-vitamin is jótékony hatású lehet rendszertelen vérzés, erős menstruáció esetén.
  • A görcsökért felelős prosztaglandinok termelődését kismértékben gátolhatod esszenciális zsírsavakkal, például lenmagolajjal. Napi két kávéskanálnyit érdemes fogyasztanod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X