Főoldal > MOZGÁS > Te is rosszul mosod az edzőcuccaidat?

Te is rosszul mosod az edzőcuccaidat?

edzőcuccmosásmosási hibáksportcucc
0

Írta:

Talán mondanunk sem kell, hogy a legjobb és leghigiénikusabb döntés, ha edzés után rögtön bedobod az edzőcuccaidat egy mosásra. Igen ám, de hogyan csináld, hogy jól csináld?

Az első és legfontosabb, hogy ne a megszokott mosószeredet használd a sportruháid mosásához. Hogy miért? Mert a hagyományos mosószerek eltömíthetik a szintetikus anyagokat, ahelyett, hogy kitisztítanák azokat. Emiatt jelentősen romolhat a légáteresztő- és nedvességelvezető képességük. Hogy ezt elkerüld, érdemes beruházni egy szintetikus anyagokhoz való mosószerre.

Nem érzed túl finomnak a sportruháid illatát, akár többszöri mosás ellenére sem? Ne hagyományos öblítővel próbáld megoldani a problémát, mert azok nem tesznek jót az edzős holmik anyagának. Inkább keverj össze egy kis szódabikarbónát hasonló mennyiségű ecettel, és a következő mosásnál ezt tedd a gépbe.

Szárítógépet használsz? Csak azokat az edzőcuccaidat tedd bele, amelyeknek a címkéjén szerepel, hogy gépben is szárítható. Amelyikén nem, azt inkább ne dobd bele, mert a szintetikus rostokat lebonthatja a meleg, és a ruháid összemehetnek. Fontos, hogy a hőfokot inkább vedd lejjebb, közepesre vagy alacsonyra. Ha nem vagy biztos a hőfokban a mosásnál vagy a szárításnál, akkor inkább az alacsonyabbat válaszd.

Egyre divatosabbak a különböző illatgyöngyök, amelyek tényleg isteni illatúvá varázsolják például az ágyneműinket. Edzőcuccok esetén viszont legfeljebb elfedik a szagokat, de nem varázsolják tisztábbá a ruhákat. Ha mégis szeretnél ilyesmit a mosógépbe dobni, akkor olyan terméket válassz, amit kimondottan sportruhákhoz fejlesztettek ki.

És végül két utolsó jó tanács: mindig olvasd el a címkéket (lehet, hogy az egyik edzős holmidat moshatod 40 fokon, a másiknak viszont árt, ha így teszel), és igyekezz mielőbb kimosni a sportruháidat (a szagok és a bacik szinte azonnal megjelennek rajtuk, szóval ne halogasd a mosást).

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X