Főoldal > MOZGÁS > 9 tuti tipp kezdő futóknak

9 tuti tipp kezdő futóknak

edzésfogyásfutásfutócipőizomlázkocogászsírégetés
0

Írta:

Kezdő futó vagy? Nehezen boldogulsz a futással? A következő tippjeinkkel garantáltan könnyebben fog menni a kocogás!

1. Legyen célod!

Szuper, ha stresszlevezetésként futsz, de nem árt, ha előre kitűzöl magad elé valamilyen teljesíthető célt – különben könnyen abbamaradhat a kezdeti lelkesedésed! Érdemes például benevezned valamilyen rövidebb futóversenyre – nem kell maratonnak lennie, lehet bármilyen távú jótékonysági vagy támogatói sportesemény – a lényeg, hogy készülj rá és légy motivált!

2. Figyelj a testedre!

Talán furcsának tűnhet, de egy kezdő futó számára nem az a legfontosabb, hogy lefusson egy adott távot, hanem, mielőbb megtalálja a saját tempóját. Ne alkalmazkodj máshoz, fuss olyan ütemben és stílusban, ahogyan neked tetszik.

3. Szerezz be egy jó cipőt!

Ha hosszú távú terveid vannak a kocogással, és ha meg akarod magadat óvni a kellemetlen boka- és térdsérülésektől, fektess be egy márkás, jól szellőző, kényelmes futócipőbe! Az a leginkább neked való darab, amelyről futás közben nem is érzed, hogy a lábadon van.

4. Soha ne felejts el bemelegíteni és nyújtani!

Edzés előtt melegíts be, és futás után mindig nyújts legalább 5-10 percet! Lehet, hogy az elején sajnálni fogod az „elvesztegetett időt”, de hidd el, hogy megtér a befektetett energia! A kutatások szerint azoknak a futóknak, akik kihagyják a nyújtást, illetve bemelegítés nélkül kezdenek kocogni, 40%-kal nagyobb az esélyük a sérülésekre, valamint az izomlázra.

5. Mindig hidratálj!

Futás közben rengeteg vizet veszít a szervezet, ezért különösen fontos, hogy a kocogás előtt igyál egy jó nagy pohár vizet, utána pedig fél litert se sajnálj magadtól! A szomjúság nem a gyengeség jele: tanuld meg, hogy akkor leszel jó futó, ha folyamatosan figyelsz a tested jelzéseire!

6. Próbáld ki a futópadot!

Ha kezdő vagy, érdemes neki egy próbát adni, hiszen a futópadon nem kell figyelned a környezetedre: nincsenek járókelők, autók, bicajosok és kutyák sem, de a bukkanóktól, valamint az emelkedőktől sem kell tartanod. A futópadon való kocogás nagyon hasznos lehet a technikád kiépítésére, valamint a saját ütemed megtalálására is.

7. Figyelj az étkezésre!

Tele hassal, puffadt gyomorral nem jó futni, ahogyan éhesen és szomjasan sem: a szakértők szerint futás előtt legalább egy órával már ne egyél semmit, különben rosszullét és hányinger fog kerülgetni. Ha mégis nagyon éhes vagy, fogyassz el egy almát, banánt, vagy valamilyen más gyümölcsöt!

8. Kövesd az eredményeid!

Nem kell lépésszámlálóval futnod, de hasznos lehet, ha hetente mindig egy kicsit megemeled a távodat: ha eleinte csak egy kilométert futottál, toldd meg pár száz méterrel minden héten, míg eléred a kettőt! Az eredményeidet írd fel jegyezd fel, hogy pontosan tudd követni, hogy mikor mennyit tudtál futni – később még a hasznodra fog válni! A futásaid követésében telefonos futóappok is segítségedre lehetnek.

9. Lazíts!

Az első alkalmakkor szinte elkerülhetetlen az izomláz: érezheted a combjaidban, a popsidban, de a hasadban, a karjaidban és a tested más részein is. Ne ijedj meg, ha a fájdalmas tünetek nem múlnak el egy nap alatt: ilyenkor érdemes pár napot kihagynod, majd mikor már nem érzel fájdalmat, újból kapcsolj rá a futásra!

Tipp: A grépfrút, az étcsokoládé, a kávé és a paradicsomlé hatékonyan csökkenti az izomlázat, csakúgy, mint a C-vitamin, a masszázs és a teljes testradírozás is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X