Főoldal > MOZGÁS > A 10 leghatékonyabb hasizomgyakorlat

A 10 leghatékonyabb hasizomgyakorlat

diétaedzésfogyásfogyókúragyakorlathashasizomkockás haslapos hasmozgászsírégetés
0

Írta:

Fogyókúra idején a legtöbb embernek elsősorban a kockás has lebeg a szeme előtt. Ha te is tónusos, lapos hasra vágysz, elsődlegesen étrendi változtatásokat célszerű bevezetni, de természetesen a testmozgás is kiemelten fontos.

Az úszógumik eltüntetése a zsírégetésen múlik. A hasazás pedig tónust, vastagságot ad a már meglevő izmoknak, amelyeket eddig zsírréteg takart. A hasizomgyakorlatok egy edzésnek csupán részei, felesleges olyan tréninget végezni, amely csak és kizárólag a hasizmokat célozza meg. Hetente háromszor 10-15 perc bőven elegendő megdolgoztatásukra. A bevett módszerrel ellentétben, azonban azt ajánljuk, ne hagyd őket az edzés legvégére, mert addigra már túlságosan elfáradsz, és jó esetben is csak félgőzzel tudod végig csinálni a gyakorlatokat. Nem érdemes túl nagy ismétléssel dolgozni, inkább a kemény és koncentrált munkára kell hangsúlyt fektetni. Az alábbi gyakorlatok kiválóan megdolgoztatják a hasizmokat, bátran csemegézz hát belőlük!

1. gyakorlat: kigördülés TRX-szel

Ragadd meg a TRX-et, fekvőtámasz helyzetben. Vállaid pont a csuklóid felett helyezkedjenek el. Tartsd lent a csípőd, a hasizmokat feszesen, és told előre kinyújtott karjaid, ha megy, egészen a füleid magasságáig. Utána térj vissza a kezdő pozícióba. Ez egy ismétlés, végezz el belőle háromszor 10-et. Az instabil TRX sokkal keményebben bevonja a munkába a has izmait, mintha talajon végeznénk ezt a gyakorlatot.

2. gyakorlat: plank tartás TRX-szel

Maradjon a TRX a kezedben, vedd fel a sima plank pozíciót. Figyelj rá, hogy a vállaid közvetlenül a csuklóiddal egy vonalba legyenek. Tartsd meg a planket statikusan egy percig, és ismételd meg ezt négyszer. Ez a gyakorlat extrán megdolgoztatja a has izmait. Ha már profi vagy a plank tartásában, akkor is garantáltan igazi kihívás lesz ez a 4 perc.

3. gyakorlat: függeszkedésben végzett lábemelés

Állj a húzódzkodó rúd alá, úgy, hogy a lábaid a levegőben legyenek. Stabilizáld a helyzetet, majd hajlítsd be a lábaid, és emeld fel őket lassan, ameddig csak tudod. Minél koncentráltabban végzed el ezt a gyakorlatot, annál inkább elkerülöd tested lengedezését és bekapcsolod a hasizmokat. Ha a kockás has a cél, nem is találhatnál jobb gyakorlatot. Egy kör 15 ismétlést tartalmazzon, végezz el belőle három kört.

4. gyakorlat: függeszkedésben lábtartás

Ezután következzen az előző gyakorlat statikus verziója, amikor függeszkedő helyzetben behajlítva megemelt lábaid fél percig tartod. Elsőre ez kevésnek tűnhet, ám egy nagyon nehéz gyakorlatról van szó, amely igazán hatásos a hasizmok erősítésére. Edzettségi szinttől függően, ismételd meg háromszor-ötször a tartást.

5. gyakorlat: függeszkedésben láblendítés

Most pedig jöjjön egy újabb dinamikus gyakorlat függeszkedésben. Emeld fel a nyújtott lábaid, ameddig csak tudod, a cél az, hogy a lábujjaid elérjék a rudat. Figyelj itt is arra, hogy elkerüld a lengedezéseket! Ez a gyakorlat a teljes törzsizomzatot megdolgoztatja. Végezz el négyszer 8-8 ismétlést.

71779129 - man exercising with fitball

6. gyakorlat: plank fitball labdával

Ne búcsúzzunk még kedvenc gyakorlatunktól, a planktől. A TRX-es verzió után most egy fitball labda lesz segítségedre, hogy még nehezebb legyen tartani az egyensúlyt, és jobban kelljen stabilizálni az egész tested, beleértve természetesen a hasizmokat is. Tedd az alkarod a labdára, és tartsd meg a planket! Nagyon fontos, hogy a tested egy egyenes vonalat alkosson, a fejedtől a lábujjakig. Tartsd meg háromszor 1 percig.

7. gyakorlat: oldalsó plank

A hagyományos plank helyzetből kiindulva érintsd össze sarkaid. Jobb karodat a mennyezet felé emelve dőlj oldalra úgy, hogy meg tudd tartani egy kézen az egyensúlyod. Feszítsd meg a has izmait, és tartsd ezt az oldalsó helyzetet. Ha már haladó vagy, és ez túl egyszerű, a felső lábad meg is emelheted. Ez a gyakorlat kiválóan erősíti és izolálja a ferde hasizmokat. Mindkét oldalon tarts 30 másodpercig, és végezz 4 sorozatot mindkét oldalra.

8. gyakorlat: törzscsavarás rúddal

Álló testhelyzetben fogj meg egy rudat vállszélesnél szélesebb tartásban, kinyújtott karokkal. Csavard oldalra úgy, hogy csak a törzsből dolgozz, a lábak és a csípő mozdulatlan maradjon. Térj vissza középre, majd újra kezdheted a gyakorlatot. Figyelj arra, hogy mindkét oldalra ugyanannyi ismétlésszámot végezz. Ez a gyakorlat kiválóan megdolgoztatja a ferde- és a haránt hasizmot. Amíg el nem sajátítod a technikát, dolgozz üres rúddal, ha már profin megy, jöhet rá 5 kg. Végezz belőle háromszor 12 ismétlést.

9. gyakorlat: biciklizés

Feküdj le a talajra, 90 fokban behajlított, megemelt lábakkal. Kezeid pedig kulcsold össze a fejed mögött. Rotálj oldalra, úgy, hogy érintsd össze az ellentétes térded és könyököd. Majd végezd el a rotálást kéz- és lábtartás cserével. Figyelj rá, hogy a hasizmok segítségével emelkedj, a derekad pedig végig maradjon a talajon. Ez nem véletlenül az egyike a legismertebb hasizomgyakorlatoknak, mivel a felső-, az alsó- és az oldalsó hasizmokat is egyaránt megdolgoztatja. Négyszer 1 percig biciklizz.

10. gyakorlat: páros lábemelés

Maradj a talajon fekve, kezeid rakd a csípőd alá. Lassan emeld fel a kinyújtott lábaid a talajról, úgy, hogy a derekad ne emelkedjen fel. Majd ugyanígy koncentráltan hozd vissza a lábaid a talajra, ne engedd, hogy a lendület vigye lefele őket. Végezz el négyszer 15-15 ismétlést. Ez a gyakorlat tökéletes az alsó hasizmok edzésére.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X