Főoldal > MOZGÁS > Így lesz tökéletes a planked

Így lesz tökéletes a planked

edzésplanksporttökéletes plank
0

Írta:

A plank egy csodálatos gyakorlat, hiszen gyorsan végezhető, megdolgoztatja a hasizmot, és rövid idő alatt változatos eredménnyel jár – mondjuk ki, az egész testre pozitívan hat! De csak abban az esetben, ha helyesen végzed. Hogy te is tökéletesen plankelhess, fogadd meg alábbi tippjeinket!

Ne csuklóból csináld

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy plank közben a csuklójukra helyeznek nagyobb terhet, ahelyett, hogy a testüket terhelnék jobban. Pedig a maximumot így tudod kihozni ebből a gyakorlatból! Ehhez annyi a dolgod, hogy a kezeidet összekulcsolod – ez biztosítja, hogy a főbb izmaid járuljanak hozzá a gyakorlathoz, ami így még hatékonyabb lesz.

Feszítsd meg a vállaid

Planking közben ne roggyaszd meg a vállaidat, hanem igyekezz inkább hátra húzni, kicsit megfeszíteni. Így a gyakorlat végzéséhez jobb alapot adsz a testednek, és a kínzó nyakfájás is elkerül majd!

Dolgozz farizomból is

Érdemes a farizmaidat is megfeszíteni, ez is növeli a stabilitásodat a gyakorlat végzése közben. Ez abban is segít, hogy ne íveld túlzottan a hátad alsó részét, és így jobban dolgoztatod a hasad.

Így pozícionáld a lábad

Az, hogy a lábaidat mekkora távolságra helyezed egymástól, nehezebbé vagy könnyebbé teheti a gyakorlatot. Ha közelebb vannak a lábak, nehezebb a plank, ha szélesebb a terpesz, akkor könnyebb.

Hasból lélegezz

Ha következetesen és koncentráltan lélegzel, óriási lesz a különbség a plank hatékonyságában, mint ha nem figyelnél erre oda. A legjobb légzési technika, ha a hasadba lélegzed be a levegőt, majd lassan a szádon át engeded ki.

Trükközz a kartávolsággal

Ahogy a lábaidnál a szélesség növelése, úgy a karod testedtől való eltávolításával is állíthatsz a gyakorlat nehézségén. Minél messzebbre tolod a könyöködet a testedtől, annál nagyobb kihívás lesz kitartani a pózt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X