Főoldal > MOZGÁS > 8 tipp, hogyan legyél gyorsabb futó

8 tipp, hogyan legyél gyorsabb futó

alakformálásedzésfutásmozgássportzsírégetés
0

Írta:

A kor és a súly nem korlátja annak, hogy minél sikeresebb legyél a futásban. Nem kell csüggedned amiatt, hogy fiatalon nem sportoltál, hisz később is bámulatos fejlődésen tudsz átmenni. Íme, néhány tipp, hogy energikusabb, gyorsabb és kitartóbb legyél a futásban.

1. Növeld a távot!

Ez szinte egyértelmű, minél többet futsz, annál jobban fogod bírni a fokozatos terhelést. Persze nem hirtelen növelésről van szó, heti pár kilométer pluszról, így a sérülés is elkerülhető.

2. Fuss gyorsabban

Ez ellentmondhat az előző pontnak, de nem kell minden edzést megtolnod. Elég, ha heti egy-két alkalommal végzel egy gyorsabb edzést, és tapasztalni fogod, hogy a lazább edzések is gyorsabban fognak menni, anélkül, hogy megerőltetnéd magad.

3. Fontos a keresztedzés

A futás jó dolog, de hosszú távon csak egy bizonyos izomcsoportokat fejleszt, míg mások elhanyagolódhatnak. Iktass be heti egy-két másfajta edzéstípust is, lehet az crossfit, úszás vagy jóga. Ez egyben segít más izomcsoportok megerősítésében, így még hatékonyabbá teszi a futást.

4. Ne felejtsd el a nyújtást!

Bár evidensnek tűnik, rengeteg futó mégis hajlamos elbagatellizálni a nyújtás fontosságát. Pedig az edzés utáni rendszeres, kímélő nyújtás az egyik garanciája a sérülésmentes sportolásnak.

47822950 - the back view of woman running in hong kong

 

5. Kerüld el a sérüléseket

A sérülések elkerülése nem csak a nyújtással, hanem a helyes futástechnikával is megelőzhetőek. A helyes testtartást gyakorolni kell, és például sokat számít, ha nem telibe a sarkadra érkezel futáskor, hanem a súlypontod kicsit előre kerül. Nem beszélve a lábadnak megfelelő cipő kiválasztásáról, illetve, ha már fájdalmas benne az edzés, valószínű ideje nyugdíjba vonulnia.

6. Keress egy gyors partnert

Egy gyorsabb futópartner nem csak azért jó, mert nem egyedül futsz, és ezáltal nem válik olyan unalmassá az edzés, hanem őt követve jobban ki tudod magadból hozni a maximumot, így a következő edzésen, versenyen magad is tapasztalhatod, hogy mennyit faragtál az időeredményedből. Ha hirtelen nem tudsz ilyen partnert találni, akkor a legegyszerűbb módja, hogy csatlakozol valamelyik futóklubhoz: már számtalan, csak futóknak szánt csoport, klub közül válogathatsz.

7. Fogadj edzőt!

Igen, egy profi edző nem felesleges pénzkidobás. Olyan edzőt keress, aki tapasztalt, nem sajnálja rád az időt, felméri jelenlegi állapotodat, és saját, személyre szabott edzéstervet készít neked. Közben folyamatosan figyeli is a fejlődésedet, vagy ha valamilyen problémád, kérdésed van, a segítségedre van.

8. Légy türelmes

Akár futóklubhoz csatlakozol, akár edző segítségét veszed igénybe, fontos, hogy légy türelmes. A fejlődés nem egyik pillanatra a másikra áll be. A sérülésveszélyek elkerülése végett is fontos a megfontoltság és a fokozatosság. Ha ezeket betartod, szinte egyenes út vezet ahhoz, hogy felkészült, egészséges és önmagaddal elégedett futó legyél.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X