Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit nem tudtál a patisszonról

5 dolog, amit nem tudtál a patisszonról

diétafogyáspatisszonrosttáplálkozástökzöldség
0

Írta:

Kevesen hívják csillagtöknek, pedig ez a magyar neve a francia patisszonnak, ami a nyár egyik kedvenc zöldsége lehet. Rostban gazdag, kalóriában szegény és remekül kombinálható más ételekkel.

1. Vitaminok nélkül is nyerő

Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem túl jelentős, ezért akár mellőzni is lehetne, de ne tedd! Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de a C-vitamin-tartalma azért kiemelkedő, az ajánlott napi bevitel felét kiteszi. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet – vasat, rezet, cinket és mangán – is. És előnyei közé tartozik, hogy könnyen emészthető.

2. A magja az ereje

A patisszon magja – mivel egy tökféléről van szó, ami kifejezetten hasonlít a cukkinire – különös jelentőséggel bír a szervezetedre, mivel értékes omega-3-zsírsavakat, és A-vitamint tartalmaz, de ugyancsak megtalálható benne a vas, a cink és a foszfor is. Így, ha a szervezeted nélkülözi az omega 3-at, már nem csak a halhoz, vagy a chia maghoz nyúlhatsz, hanem az édeskés ízű, könnyű csillagtökhöz is.

15163435 - patisson close-up

3. Kevés zsír, sok víz

Kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. De a szénhidráttartalma, valamint a zsírtartalma is nagyon kevés. 100 grammban alig 31 Kcal található. Sovány, mindössze 0,1 g zsírt tartalmaz. 90 százalék fölötti a víztartalma is, ezzel a dinnye és az uborka után egy másik uralkodó zöldség az egészséges táplálkozásban. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat.

4. Gyulladásgátló szer

Nem csak maga a tök, hanem a magja is közismert húgyúti gyógyító hatással rendelkezik, de a kis magok még gyulladásgátló és antioxidáns szerepet is betöltenek, ezért nem érdemes kivájni a magokat a zöldség belsejéből.

5. A fűszerek barátja

Semleges, kissé cukkinihez vagy uborkához hasonló íze miatt sokféle ételhez felhasználhatod, és visszafogott íze miatt bátran lehet fűszerezni, márpedig a fűszerek sok egyéb betegséget is gyógyítanak. A babérlevél, a bazsalikom, a bors, a fokhagyma, a kardamom, a kapor, a majoranna, a pirospaprika, és a petrezselyem is remekül illik hozzá, és főzheted, párolhatod, ránthatod, grillezheted. Elkészítési módjainak csak a fantázia szabhat határt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X