Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért étkezz színesen

Ezért étkezz színesen

diétaegészségétkezésfestékanyagfogyásgyümölcskarotinoidnövénytáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A növények festékanyaga értékes tápanyagokkal látja el a szervezetedet. Érdemes minél színesebben összeállítani az étrendedet, az évszakoknak megfelelően.

Az élénk színű ételek nem csak a szemet gyönyörködtetik, de élettani szempontból is fontosak. A flavonoidok és karotinoidok olyan növényi színanyagok, melyek sejtvédő és regeneráló hatással rendelkeznek.

Védelmi vonal a tányérodon

A flavonoidok többsége a narancsban, brokkoliban, sárgabarackban és a bogyós gyümölcsökben található, de tartalmazza minden színes növényi táplálék. Segítségükkel a tápanyagok könnyebben szállítódnak a sejtekhez, és erőteljes antioxidáns hatást is kifejtenek. Ennek előnyét élvezheted, ha szennyezett levegőjű városban élsz, ha táplálkozásod nem mindig megfelelő, vagy különösen sok stressz ér a mindennapok során. Az immunrendszert érintő betegségeket is könnyebben elkerülöd a flavonoidok segítségével.

A másik nagy csoport, a karotinoidok, szintén megóvnak a káros környezeti hatások ellen. A sárgarépában található béta-karotin, a paradicsomban fellelhető likopin, a kukoricában és spenótban meglévő lutein a szem megbetegedéseinek esélyét csökkentik. A legtöbb daganatos betegség kockázata is mérséklődik a fogyasztásukkal.

Apró, de kellemetlen panaszok

Nem csak a komolyabb betegségek kivédésére érdemes színes növényi táplálékokat fogyasztani. Számos enyhébb panasz esetén is megoldást nyújthatnak.

Sokan szenvednek visszatérő herpesztől. A megfigyelések szerint napi 100 mg flavonoid és 100 mg C-vitamin fogyasztása napokkal lerövidíti a gyógyulási időt.

18048966 - fresh farmers market fruit and vegetable from above with copy space

A fogínyvérzés szinte mindig a hiányzó tápanyagokra utal. A rutin nevű flavonoid ebben az esetben megelőző és gyógyító hatású, és akkor is gondolj rá, ha visszértágulatod van – ez a fiatalabb korosztályt is érintheti!

Ha bőrödön apró piros pöttyöket látsz, lehet, hogy a C-vitamin hiánynak az a fajtája érint, amikor a felszívódással, hasznosulással van gond. A flavonoidok megsokszorozzák a C-vitamin hatékonyságát. A felfázás és a gyakori megfázás is jelzi, hogy több színes ételre vár a szervezeted.

Színek a konyhából és a patikából

Legjobb módszer, ha természetes formában, táplálékok által fogyasztod el a hasznos festékanyagokat. Tavasszal részesítsd előnyben a salátákat, epret, korai cseresznyét! Nyáron a meggy, málna, szeder, áfonya és sárgabarack a legjobb választás.

Ősszel és télen jobban esnek a melegebb és enyhén hőkezelt ételek, ilyenkor gondolj a párolt brokkolira, kelbimbóra, főtt csicseriborsóra, csemegekukoricára! Amikor már fogyatkoznak a friss zöldségek és gyümölcsök, bátran vásárolj fagyasztott változatot. Sokkal jobban megőrzik vitamintartalmukat, mint a befőttek, üveges zöldségek. Az aszalványok is sok értékes festékanyagot tartalmaznak, főként a szárított sárgabarack, vörös és fekete áfonya.

Ha még erőteljesebb védelemre vágysz, vagy meglévő betegségedből szeretnél kigyógyulni, a patikában vagy bioboltokban vásárolhatsz olyan táplálékkiegészítőket, melyek koncentrált formában tartalmaznak flavonoidokat, karotinoidokat. Azért tartsd szem előtt, hogy a kiegészítők nem pótolják a friss növényi ételeket – mindig az étrendváltás legyen az első teendő!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X