Főoldal > MOZGÁS > Túrázz hótalpon!

Túrázz hótalpon!

hótalptúrázás
0

Írta:

Miért van szükségünk a hótalpakra? Amikor a hó csupán 20-30 centiméteres, könnyedén túrázhatunk rajta hótalp nélkül is. Ám az ennél magasabb hótömeg nagyon megnehezíti, majdhogynem lehetetlenné teszi a haladást, ezért ilyenkor kell bevetni egy olyan eszközt, amellyel akár egyméteres hóban is könnyedén tudunk haladni. A ma már leginkább műanyagból vagy alumíniumból készülő hótalp a cipő […]

Miért van szükségünk a hótalpakra?

Amikor a hó csupán 20-30 centiméteres, könnyedén túrázhatunk rajta hótalp nélkül is. Ám az ennél magasabb hótömeg nagyon megnehezíti, majdhogynem lehetetlenné teszi a haladást, ezért ilyenkor kell bevetni egy olyan eszközt, amellyel akár egyméteres hóban is könnyedén tudunk haladni. A ma már leginkább műanyagból vagy alumíniumból készülő hótalp a cipő talpának felületét növeli meg, segítségével megközelíthetőek a magas hóval borított területek, amelyeken túracipőben vagy csizmában elsüllyednénk. A hótalp alján kis fogak segítik a kapaszkodást, megakadályozva az elcsúszást. Előnyei közé tartozik, hogy használata gyorsan elsajátítható, hiszen aki tud járni, az hótalpazni is tud, és még a nagy hóban is normál gyaloglási tempóban tudunk haladni. A sílécekhez képest könnyen szállítható, és viszonylag jól használható erdőben vagy akadályokkal teli terepen is. A hótalpazás tulajdonképpen olyan, mintha túráznánk a hegyekben, a túraútvonalakat is használhatjuk, de akár le is térhetünk azokról, és ismeretlen területeken kalandozhatunk. Hátránya ugyanakkor, hogy hazai pénztárcához mérve viszonylag drága, valamint az, hogy lejtőn lefelé nem igazán praktikus.

Nem süllyedünk el a hóban?

Egyszerű lábbeliben a nagyobb, akár a fél métert is meghaladó hóban segédeszköz nélkül nagyon nehéz és lassú a haladás. Előfordulhat, hogy egy-egy lépésnél térdig, vagy akár derékig is elsüllyedünk a hóban. A hótalpak segítenek elosztani a hófelületen a súlyt, ezért legfeljebb a boka szintjéig süllyedünk el, vagy még annyira sem. A keményebb, jegesebb felületű hófelszínen pedig még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem mélyedünk bele a hóba.

Speciális járástechnikát igényel a használata?

0008234_1.jpg ()

Hótalpazás esetében – csakúgy, mint amikor síléc van a lábunkon – arra kell figyelnünk, hogy a lépésekkor ne tegyük közvetlenül egymás mellé a lábainkat, hiszen akkor egyik hótalpunkkal rálépünk a másikra, és könnyen orra bukhatunk. Ezért ha hótalp van a lábunkon, kissé körkörös lépésekkel kell előre haladni. Emiatt kissé nehezebb a cipőben végzett túrázásnál, ám mivel a hótalp a bokánknál nincs rögzítve, csak a lábfejünket tartja, így a sétáláshoz hasonló gördülést biztosít a talpnak, és a járás kényelmes marad vele.

Milyen öltözetre és eszközökre lesz szükségünk?

A hótalpat bármelyik nagyobb sportboltban, túra-, illetve hegymászóboltban beszerezhetjük. A megfelelő méretet nem a lábunk, hanem a testsúlyunk szabja meg. Egyébként nem igényel speciális lábbelit, de a hó miatt magas szárú cipőt érdemes felvenni, amelyre a hótalp könnyedén ráerősíthető. Szükségünk lesz egy botra is. Akár síbotot is vihetünk magunkkal, de a túrabot praktikusabb, mivel ha már nincs rá szükség, össze tudjuk csukni. A speciális felszerelések mellett ugyanúgy öltözzünk, mintha sima túrára indulnánk a havas tájban. Érdemes vízhatlan, több rétegű meleg öltözéket felvenni, és persze a sapka és a kesztyű is jó szolgálatot tehet. Emellett egy GPS is hasznossá válhat, hiszen a hótalpazás lényege, hogy felfedezetlen területeket is bejárjunk.

Minden terepen biztonságos?

A hótalpat sík utakon vagy enyhe emelkedőn használhatjuk biztonsággal. A meredekebb emelkedőknél vagy lejtőknél már le kell csatolnunk a lábunkról, különben lecsúszás lehet a vége.

Kezdőként milyen terepen célszerű gyakorolni?

Mindenképp tanácsos gyakorlott vezetővel nekiindulnunk. Emellett olyan terepet és távolságot érdemes választanunk, amelyet túrázással is kényelmesen meg tudunk tenni. Ha például egy 10 km-es gyalogtúrát minden különösebb gond nélkül képesek vagyunk teljesíteni, valószínűleg hótalpon is nekivághatunk egy hasonló távnak. Csakúgy, mint a gyalogtúra esetében, itt is figyelni kell a szintkülönbségre, hiszen túránk nehézségét ez is nagyban befolyásolja. A hótalpazás során számolnunk kell még azzal, hogy a hidegben a szervezetünk több energiát használ fel, így tartva melegen a testünket. Kalkuláljuk be, hogy emiatt esetleg hamarabb jelentkezik a fáradtságérzet

Szükséges hozzá valamilyen előképzettség?

Aki szokott túrázni, az a hótalpazással is könnyedén megbirkózik. Általános erőnlét és megfelelő állóképesség szükséges hozzá. Aki az erőnléti sportokban – mint például a biciklizés vagy a futás – otthonosan mozog, az minden bizonnyal könnyedebben veszi majd az akadályokat.

Milyen izmokat dolgoztat meg?

Elsősorban az alsó végtagok, a láb és a far dolgozik intenzíven a hótalpas túrázáskor. De a felsőtestet is megmozgatja, mert a túrabotok használatával a kar és a váll is dolgozik. A csípő- és a fenékizmokat is erősíti, formálja. A hótalpazás kardio jellegű mozgás, ezért erőteljesen égeti a zsírt, így az alakformálásban is segítségünkre lehet.

Ha szeretnél még többet olvasni a hótalpas túrázásról, lapozd fel a Wellness magazin februári számát!

Havas különlegességek
– Geocaching hótalpakon: A svájci Brigelsben e két sport szerelmesei egyszerre hódolhatnak kedvtelésüknek, hiszen hótalpakon indulhatnak neki a táj és az elrejtett kincs felfedezésének.
– Futóverseny hótalpakon: Kanadában, ahol szintén nagy hagyománya van a hótalpazásnak, mesteri fokra emelték ezt a hobbit. Futóversenyeket is rendeznek, amelyeket hótalpakon kell teljesíteni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X