Főoldal > MOZGÁS > 5 tuti tipp, ha síelni indulsz

5 tuti tipp, ha síelni indulsz

mozgássíeléssporttéltéli sport
0

Írta:

A hófödte hegycsúcsok pont annyi veszélyt rejtenek, mint amennyi szépséget tartogatnak. A síelés kedvezően hat az egész szervezetedre. A friss levegőn való sportolás, a természet közeliség a lélekre is jó hatással van. Íme, öt tippünk, hogy a lesiklás igazi élmény legyen.

 

1. A három réteg szabály

A sízéshez öltözködés alapja az úgynevezett három réteg szabály. Ha ezt betartod, nem fogsz fázni, és meleged sem lesz. A lényeg, hogy egy-egy réteget bármikor levehetsz vagy fölvehetsz, így minden időjárást át tudsz vészelni a lejtőkön. A 3 réteg: alsóruházat, szigetelő pulóverek és védőruha. Érdemes úgy válogatni minden ruhaneműt, hogy egyrészt elég meleg legyen az öltözék, de le is lehessen venni belőle, illetve ne akadályozza a mozgást sem. Ez tetőtől talpig igaz.

2. Eddz előre!

Egy rövidebb sítúra könnyen izomlázba fulladhat, mert kezdő kondi nélkül már az első nap lestrapál annyira, hogy a további napok síbérletét dobhatod a kukába. Legyen szó bármelyik technikáról, az élvezetes, balesetmentes síeléshez elengedhetetlen a jó kondíció. Izomerő, rugalmasság, állóképesség, gyorsaság szükséges. Számos izom összehangolt működése vesz részt a síelésben, mint például a térdfeszítő és -hajlító izmok, a combközelítők és -távolítók, a lábszárfeszítők és -hajlítók, a megfelelő testtartásért felelős farizomzat, csípőizmok, valamint a has- és hátizomzat és természetesen a karhajlítók és -feszítők. Vagyis a teljes test részt vesz benne. Éppen ezért már most tanácsos erősíteni, még akkor is, ha csak januárra tervezed a kiruccanást.

siel2.jpg ()

3. A szükséges felszerelés

Ha még nem vagy rutinos síelő, nem kell minden síeszközt megvásárolnod. Az alsó-felső ruházatot érdemes beszerezni, ennek akár szánkózás, vagy téli kirándulás során is hasznát veheted, de lécet, botot, bakancsot kölcsönözni is lehet. A felszerelések bérlése ma már nem okoz problémát, a legtöbb sícentrum felkészült rá, de a jó minőségű boltokat az ország bármely területén megtalálhatod. Ha mégis felszerelést vásárolsz kizárólag szaküzletben, szakértői segítséggel tedd!

4. Étel, ital, napsugár

Itthon, de még külföldön sem a legtöbb hütte nem éppen az egészséges ételektől roskadozik. A gőzgombóc és a császármorzsa bár nagyon finomak, de mégsem túlzottan egészségesek. Ha teheted, válassz valamilyen zöldséget, vagy a fűszeres túróval töltött héjában sült krumplit. Energiát ad, de nem telít el és még finom is. A forró ital – forralt bor helyett inkább tea formájában – pedig ugyancsak elengedhetetlen.

5. Ne felejtsd el a biztosítást!

A síelés alkalmával bármikor megsérülhetsz, sőt olyan is előfordulhat, hogy te okozol balesetet. Éppen ezért mindenképp érdemes baleset és felelősség biztosítást is kötni még az elutazás előtt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X