Főoldal > MOZGÁS > Így sportol együtt Nyári Dia és Diaz

Így sportol együtt Nyári Dia és Diaz

Barátok köztcrossfitDiazedzésmozgásNyári DiasportWellhello
0

Írta:

Érdekes sztárpárra lehettek figyelmesek azok a korán kelők, akik az egyik budapesti CrossFit terem környékén jártak, ugyanis Nyári Dia, a Barátok közt színésznője a Wellhello egyik frontemberével, Diazzal közösen kóstolt bele a CrossFit világába.

A fiatalok – akik egyébként is rendszeresen sportolnak – az edzőterem meghívására érkeztek a terembe, hogy közelebbről is megismerkedjenek ezzel az energikus sporttal.

A CrossFit egy Amerikából származó mozgásforma, amely több sportág mozgásanyagát foglalja magába. Merít az olimpiai súlyemelésből, az erőemelésből, atlétikából és gimnasztikai gyakorlatokból is. Nagy előnye, hogy egészen az alapoktól el lehet kezdeni és mindenki egyénileg, a saját szintjéhez képest tud fejlődni. Fontos, hogy nemcsak egy sport, de egy életmód is, mert a mozgás mellett fontos része az egészséges táplálkozás, és a lélek is komoly változásokon megy keresztül az edzések során, hiszen a CrossFit mentálisan is megedzi az embert.

Diaz élete első CrossFit edzésén vett részt a múlt héten, ahol elmondta: „Igyekszem heti 3-4 alkalommal edzeni, de eddig csak a klasszikus edzőtermi edzést próbáltam.  Mivel az utóbbi időben egy kicsit monotonná váltak a napi edzéseim, örömmel próbáltam ki a CrossFitet és az az igazság, hogy nagyon megtetszett. Egyrészt a normál edzőtermektől teljesen különbözik és ezért igazán inspiráló a B’Bros Crossfit terme, másrészt ez az edzés arra sarkall, hogy minél többet hozzak ki magamból és így látom, hogy mindig van hova fejlődni.”

 

Dia életében nem ez volt az első CrossFit edzés, korábban is eljárt már CrossFit terembe, de most komolyabban tervezi, hogy a funkcionális edzés mellett beépíti a heti programjába. „Tudom, hogy hajlamos vagyok a hízásra, de az ételt nem vonom meg magamtól teljesen, hiszen imádom az ízeket. Így inkább az edzőtermet választottam az alakformáláshoz. Lányként elsőre kicsit ijesztő a CrossFit, hiszen mindenkinek a súlyok jutnak róla eszébe, azonban mindent lehet az alapoktól kezdeni. Én is így kezdtem, és a tervem az, hogy apránként építem fel az erőnlétemet olyan szintre, hogy már nagyobb súlyokat is megemeljek, amit most még csak egy-egy alkalommal szoktam beépíteni az edzésbe” – mesélte Dia.

És, hogy hogyan lehet elkezdeni a CrossFit edzést? Hajdu Dóri személyi edző szerint a legfontosabb, hogy ne egyénileg próbálkozzunk, mert annak veszélyes következményei lehetnek. Akár csoportos edzésekbe is be lehet kapcsolódni, a lényeg, hogy egy szakember segítse az első „lépéseket”. Először a kezdő gimnasztikai és egyszerűbb erőemelő gyakorlatokat érdemes beépíteni az edzéstervbe, úgy, mint a guggolások, húzások, nyomások. Ezt követik a bonyolultabb technikai gyakorlatok, mint például a kézállás variációk, illetve olimpiai súlyemelés.

Kiss Gyula személyi edző azt is elmondta, hogy már a kezdeteknél oda kell figyelni arra, hogy megfelelő eszközökkel és ruházattal vágjunk bele az edzésbe. Fontos például a jól felszerelt terem mellett a ruházat legfontosabb része, a tréning cipő, aminek speciális tartása van. A Reebok legújabb Nano7 cipője például minden eddiginél erősebb talppal rendelkezik, megerősített sarkai pedig stabil tartást és biztonság-érzetet adnak a CrossFit mozdulatok közben, így azokat pontosan és szabályosan, sérülés nélkül el tudjuk végezni. A beépített párna és rezgéscsillapító pedig olyan rugalmasságot biztosít a cipőnek, ami futásra is alkalmassá teszi.

Forrás: ACG


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X