Főoldal > MOZGÁS > Gyerek mellett sportolni? Nem kihívás!

Gyerek mellett sportolni? Nem kihívás!

edzésegészségenergiaétkezésgyerekmozgásreggelisport
0

Írta:

Teljes állás mellett a családról gondoskodni néha olyan, mintha másodállásban dolgoznánk, így a nap végére nem csoda, ha lemerülnek az elemek. Pedig csak egy kicsit kellene átstrukturálni az időbeosztásunkat ahhoz, hogy jusson időnk saját magunkra, a mozgásra. Mindezt úgy, hogy közben a családunkat sem szorítjuk háttérbe.

Kapcsolj ki, hogy rákapcsolj!

Tudtad, hogy a magyar lakosság kétharmada a napi tíz percet sem mozog? Igen, a rendszeres mozgástól egészségesebbek leszünk, a sportolás endorfint szabadít fel, meg persze legyünk fittek, szépek, csinosak. De amit sokan nem vesznek észre, az az, hogy a mozgás képes kizökkenteni a mindennapok mókuskerekéből, a fásultságból, stresszből, és egy olyan felszabadító érzést ad, ami képes előre lendíteni egy feladat, egy probléma vagy egy kritikus élethelyzet küszöbén. Ez az érzés pedig extra energiával tölti fel a szervezetünket és a lelkünket is, ami segít, hogy jobban teljesítsünk nem csak a munkahelyünkön, de családanyaként is.

Így szakíts időt magadra!

Szép elképzelés, hogy hetente háromszor menjünk el mozogni, de hogyan tudjuk ezt kivitelezni a gyakorlatban? Ott vannak például a hétvégék. Két napból egyen biztosan tudunk időt szakítani arra, hogy a gyerekekkel együtt sportoljunk. Amikor jó idő van, elmehetünk biciklizni a környékre, rossz időben pedig bármelyik uszodába besétálhatunk. Sőt, már olyan edzőtermek is vannak – nem csak Budapesten – ahol amíg a gyerekek úszás oktatáson vannak, anya bemehet az edzőterembe edzeni vagy kardiózni. Nehezebb dió a hétköznapok, de nem lehetetlen. Jelöljünk ki egy vagy két fix napot, amikor bármi történjék, elszakadunk kicsit a külvilágtól. Érdemes munka után rögtön edzeni menni, mert ha egyszer már hazaértünk, nincs az az erő, ami kirángathat minket a bejárati ajtón. Ha viszont a gyerekek még túl picik vagy nincs, aki vigyázzon rájuk, keressünk olyan termet, ami gyerekbarát. Így még a közös időt sem kell feladni, hogy kicsit magunkkal törődjünk!

csalad2.jpg ()

Reggelivel a nap végéig kitartó energiáért

Időhiány mellett másik klasszikus akadály a fáradtság: mert estére már mindenki fáradt. Ezt lehet a legkönnyebben orvosolni, például a helyes étkezéssel. Először is, soha ne hagyjuk ki a reggelit! „A reggelire kiemelten szüksége van szervezetünknek az éjszakai 8, de akár 12 órás nem evést követően. Ha kihagyjuk, többek között arra is számíthatunk, hogy egész nap fáradtabbak leszünk. Már a nap kezdetén fontos a kiegyensúlyozottságot szem előtt tartani, így reggelink tartalmazzon teljes értékű gabonából készült ételeket, állati eredetű fehérjével (pl. tej, joghurt), gyümölccsel vagy zöldséggel és sok-sok folyadékkal” – tanácsolja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa. “Jó reggeli lehet zsírszegény tejjel (vagy joghurttal), valamilyen idénygyümölccsel, esetleg olajos magvakkal kiegészítve egy adag Nestlé Fitness reggelizőpehely zabbal és B-vitaminokkal, amelyek a szervezet energia felszabadításában is szerepet játszanak.”

Ami nekünk jó, az a családnak is jó

A mozgás elhanyagolását sokan tévesen fogják rá az időhiányra, mert néha csak arról van szó, hogy hajlamosak vagyunk bűntudatot érezni akkor, amikor nem a gyerekekkel, hanem magunkkal foglalkozunk. Tartsunk egy kis önvizsgálatot, hogy kiderítsük, mi az oka annak, hogy a család mellett úgy gondoljuk, nekünk nincs időnk (=nem jár) a kikapcsolódás. Ha arra jutunk, hogy a szeretteinket nem szeretnénk háttérbe szorítani, vigyük magunkkal az egész családot sportolni – mert ha anya lendületben van, a család is boldogabb.

Forrás: Comlab


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X