Főoldal > MOZGÁS > „Már elkezdődött valami, most nem szabad megállni!”

„Már elkezdődött valami, most nem szabad megállni!”

edzéséletmódváltásétkezésfogyásházipatikaizommozgássportzsírégetés
0

Írta:

Eltelt több mint egy hét az életmódváltásból, Andi és Sanyi túl vannak már több edzésen és a táplálkozásra is odafigyelnek. De vajon van már eredménye annak, hogy sokkal jobban odafigyelnek magukra? Látható már a változás? Hogyan kövessék, mi történt a testükkel?

Erről beszélgettünk Kiss Gergely személyi edzővel, az Életmódváltók szakértőjével.

– Személyi edzőként mi a véleményed, érdemes mérnie magát egy életmódváltónak?

– A mérés az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb ellenőrzési lehetőség. Mielőtt belevág valaki az életmódváltásba, azaz edzeni kezd és odafigyel az étkezésére, érdemes rögzíteni a kiindulópontot. Első alkalommal érdemes minél több mérést megejteni, hogy lássuk, honnan indultunk, és így a későbbiekben átfogóbb képet kapunk arról, hol is tart a testünk formálódása. A testet több helyen érdemes lemérni, a kart, a mellkast, a hasat, a combot, a vádlit centiméterben, valamint a testsúlyt is, ezen kívül a testzsírszázalékot is, de a legjobb a teljes testösszetétel mérése, ha erre van lehetőségünk.

– Milyen eredménye lehet a méredzkedni?

– Valóban érdemes és kell is méredzkedni, így a fejlődés, stagnálás, visszaesés is jól látható, illetve a motivációnkat is fenn tudja tartani, ha látjuk a változást. Bizonyos helyeken lehet, hogy csökken, máshol nő a mért adat, de ettől nem kell megijedni. A test változáson, fejlődésen megy keresztül, a különböző szövetek (pl. vázizomzat, zsírszövet) aránya változik. Ez eleinte okozhat meglepetéseket, de adjunk magunkat időt! A testrészeink körfogatának lemérése vagy a testösszetétel mérés gyorsan fényt derít a turpisságra, de ha a nadrágot vesszük magunkra, már ott is érezhető a pozitív változás!

– Ha hízást tapasztal az életmódváltó, amikor rááll a mérlegre, akkor sem nem kell megijedni, ugye?

– Eleinte sok embernél tapasztalható súlygyarapodás, ilyenkor megijednek, hogy valamit nem csinálnak jól, vagy hirtelen túl izmosakká válnak. De nyugalom, hirtelen senki nem izmosodik meg pár guggolástól vagy súlyemelgetéstől. Jó tudni, hogy 1 kg zsír és 1 kg izom ugyanakkora tömegű, ám a térfogatuk és a sűrűségük különbözik. Az izomzat sűrűbb, az izom mérete 20 százalékkal kisebb, mint a vele megegyező tömegű zsírszövet. Azaz az edzés hatására lehet, hogy nehezebbek leszünk, de csak azért, mert a vázizomzat fejlődik. De ez jó! Szóval lehet, hogy kilóban ugyanott vagy, de mégis vékonyabb a tested. A lényeg, hogy menni kell tovább az általunk kitűzött célig, mert az elején a legkönnyebb feladni.

– Hogyan érdemes még követni a test változásait?

– Fotókkal és a rendszeres mérésekkel. Mindig ugyan ott kell készíteni a fotókat, mert bárhol máshol lövünk képet, nem lesz mérvadó. Mások a fények, másképp torzít a tükör, nem ugyanolyan a távolság… Ebbe is vigyünk rendszert. 2 hetente vagy havonta bőven elegendő képeket készíteni. A változáshoz úgy is idő kell.

– Miket nézzenek a tükörben az életmódváltók?

– Ez attól függ, kinek mi a fontos. Van olyan női vendég, aki a fenekét szeretné formálni, van olyan férfi, aki a mellizmát szeretné növelni, egyénfüggő, kinek mi a célja. De azért vannak támpontok. Pl. a váll szélességét érdemes megnézni, a köldök elhelyezkedését, a mell formáját, a fenék ívét, vagy a combfeszítők és hajlítók méretét. De van olyan vendégem, aki a tetoválását figyeli, ahogy a diéta és az edzés hatására kúszik egyre feljebb az oldalán. Egy viszont biztos: sosem a centi, és a kiló fog igazán számítani, hanem az, hogy érezzük magunkat a bőrünkben. Ez számít igazán! Én mindenkit arra buzdítanék, hogy találja meg a tükörben és önmagában is a harmóniát, mert különben egy életen át tartó harcba kezd bele. Irreális és elérhetetlen célokat ne tűzzünk ki, próbáljuk reálisan látni magunkat, a genetikai adottságainkat, és ennek megfelelően állítsunk elvárást magunk elé.

– Milyen változásokat tapasztalhatunk az életmódváltás első 1-2 hetében, mit vehetünk észre egyáltalán ilyenkor a testünkön?

– 1-2 hét alatt szignifikáns változást a külalakban nem fogunk tapasztalni, viszont belül nagyon sok minden történik. Az izmok megismerkednek a terheléssel, a csontjaink az edzés hatására több kalciumot használnak fel, azaz erősödnek, az ínszalagok kezdik visszanyerni rugalmasságukat. De alapvetően több időre van szükség a külső változásokhoz, ám a kedv, az energiaszint jó irányba változik, javul az alvásminőség, csökken a stressz mértéke, ezzel együtt a testben a kortizol szintje. Ilyenkor inkább a belső élettani hatásokat lehet érzékelni. És ez pont egy jó jel, hogy belül elkezdődött valami, tehát most már nem szabad megállni!

Kövesd Andi és Sanyi életmódváltását a Házipatika.com-on!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X