Főoldal > MOZGÁS > Rossz mozgás nincs: mozogni jó, bármi legyen is az!  

Rossz mozgás nincs: mozogni jó, bármi legyen is az!  

edzéséletmódváltásfogyásfogyókúramozgássportzsírégetés
0

Írta:

Az életmódváltás egyik legfontosabb alappillére a mozgás, méghozzá a rendszeres mozgás. Nem véletlen, hogy a táplálkozás megreformálása mellett a Házipatika.com két életmódváltó szerkesztője, Andi és Sanyi is hetente kétszer edz! Kövesd a példájukat!

Kiss Gergely, az Életmódváltók program szakértője vállalta, hogy edzéstervet ír Andinak és Sanyinak, és az életmódváltás során végig felügyeli, hogy a két szerkesztő hogy halad a mozgással. Nekünk pedig arról mesélt, hogy miért van szükség a mozgásra a sikeres életmódváltáshoz.

Mennyit és mit érdemes mozogni annak, aki életmódot akar váltani?

A mozgás nagyon fontos, ha életmódot szeretnék váltani. Erősíti az izmokat, segít csökkenteni a zsírtömeget, jó hatással van a csontsűrűségre, javítja a szív- és érrendszer állapotát, serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert, és a lelkünkre is jó hatással van.

Minden téren a fokozatosság elvében hiszek, a mozgásban sincs ez másképp szerintem. Ne egyből egy olimpikon edzéstervét kezdjük el követni, inkább szoktassuk hozzá magunkat fokozatosan, lépésről lépésre a terheléshez. Sem az izmaink, sem az ínszalagjaink, sem pedig a szívünk, érrendszerünk, tüdőnk nincs hozzászokva az edzéshez, ha az elmúlt időszakban nem sportoltunk. A sérülések elkerülése végett pedig pláne nagyobb óvatossággal kell elkezdeni a rendszeres mozgást!

Úgy gondolom, hogy kezdetben heti 2 alkalommal bőven elegendő mozogni, aztán fokozatosan lehet növelni az edzések számát. Eleinte mindenképpen átmozgató edzéseket érdemes végezni, minden izomcsoportra maximum 2 gyakorlattal, így mindenünket hozzá tudunk szoktatni a mozgáshoz. Ha ezen túl vagyunk, akkor lehet szét szedni izomcsoportokra az edzéseket, de természetesen csak akkor, ha valaki konditermi mozgásban gondolkodik.

Hogyan találjuk meg a nekünk való mozgást?

Mindenkinek, vagy legalábbis sokunknak a mozgás egy rossz emlék a gyerekkori tesiórák könyörtelen felmérői miatt – a Cooper tesztet szerintem senki sem szerette! Felnőttként azért próbáljunk meg ettől elvonatkoztatni, és tekintsünk örömforrásként a mozgásra. A sportolás legyen inkább kikapcsolódás számunkra, ne pedig szenvedés – ehhez keressük meg a nekünk megfelelő sportot. Mindenkinek azt ajánlom, az elején próbáljon ki minél több mozgásformát, olyat is, amiről egyébként nem is gondolná, hogy jó lehet és tetszhet. Így kaphatunk egy átfogó képet arról, hogy milyen sportokat szeretünk, fény derülhet arra is, hogy egyedül érdemes sportolnunk, vagy inkább csapatjátékosok vagyunk. És persze azt is figyelembe kell venni, hogy mit engedhetünk meg magunknak anyagilag.

Mi a legjobb, ha fogyni akarunk?

A súlyzós edzés bizonyítottan jó megoldás a fogyásra és a külsőnk megváltoztatására, de mellette a kardiovaszkuláris rendszer, a szív és a keringés edzése is nagyon fontos. Bizonyított, hogy a súlyzós edzés során is fejlődik az állóképesség. De az egyéni tapasztalataim alapján azt kell mondanom, hogy ötvözni kell a mozgásformákat, és a súlyzós edzést érdemes kombinálni valamilyen állóképesség fejlesztő sporttal, ami jobban hat a keringésre és a tüdőre. Ez lehet úszás, futás, bicikli, görkori, válasszunk olyat, amit szívesen űzünk. Egységben gondolkozzunk, és ne csak a tükör legyen szempont, ne csak azzal foglalkozzunk, hogy hogy nézünk ki, hanem azzal is, hogy a belső szerveink is formába kerülhessenek.

Mi a kardió és az erősítő edzés helyes aránya? Melyik mire hat, melyik miért jó?

A kardió edzés nevében már benne van, hogy a szív- és érrendszerre hat. Egyéni céljaink határozzák meg, miből mennyit érdemes vagy ajánlott űzni. Aki izmos szeretne lenni, annak a túl sok kardioedzés nem ajánlott, mert elégeti az izmait. Ellenben aki állóképességre megy, annak meg a túl nagy izomtömeg lesz felesleges. Tehát mindenképp a saját elképzeléseinknek megfelelően kell igazítani a két edzésmódszer arányát. Alapvetően az én egyéni javaslatom az, hogy legyen egy arany középút. Iktassunk be mindkét edzéstípusból a heti edzésprogramunkba, legyen benne súlyzós edzés az izomtömegünk növelése érdekében, és legyen benne kardiomozgás a szívünk érdekében. Nagy igazság, hogy ahhoz hogy egy sportban kiemelkedőek legyünk, ahhoz a másfajta mozgásformáknak háttérbe kell szorulniuk. Nem lehetünk minden sportban a legjobbak, de ha több mozgást is űzünk, akkor mindben lehetünk átlagon felüliek! Rossz mozgásforma nem létezik, bármilyen mozgásba is kezdünk bele, máris jobb, mintha nem csinálnánk semmit! Mozogni jó, bármi legyen is az!

Kövesd te is Andi és Sanyi életmódváltását a Házipatika.com-on!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X